Vydražia tri Hitlerove akvarely

Tri podpísané akvarely Adolfa Hitlera vydražia 5. septembra v Nürnbergere. Maľby pochádzajú z rokov 1910 a 1911. Podľa katalógu aukčnej siene Weidler, vyhlasovacia cena bude 3000 eur. Akvarely nesú názvy Zerschossene Mühle, Weissenkirchen in der Wachau a Haus mit Bruecke am Fluss. Tá istá spoločnosť vydražila v apríli dva Hitlerom podpísané akvarely. Súkromný zberateľ za ne zaplatil 32-tisíc eur.Ako mladý sa Adolf Hitler chcel stať maliarom a dvakrát sa prihlásil na viedenskú Akadémiu výtvarných umení. Neprijali ho s odôvodnením, že mu chýba talent. Počet jeho diel sa odhaduje na stovky, niektoré už predali na aukciách.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hitlerove akvarely v dražbe

Vo Veľkej Británii sa dnes uskutoční aukcia akvarelov Adolfa Hitlera. Celkove 13 krajinomalieb, vrátane zrejme autoportrétu zobrazujúceho muža na kamennom moste, vydražia v meste Ludlow v západnom Anglicku.

WOLS – Fotografie, akvarely, grafiky

Galéria mesta Bratislavy a Goethe-Institut si Vás dovoľujú pozvať na vernisáž výstavy WOLS – Fotografie, akvarely, grafiky ktorá sa uskutoční vo štvrtok 2. 9. 2004 o 17h v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy na Františkánskom nám. 11 Kurátor: Ewald Rathke, Výstava potrvá do 3. 10. 2004

Odpovede

  1. Vydražia tri Hitlerove akvarely

    Tri Hitlerove akvarely vydražili v sobotu za 42-tisíc eur

    BRATISLAVA 6. septembra (SITA/Reuters) – Tri akvarely nacistického vodcu Adolfa Hitlera vydražili v sobotu v nemeckom Norimbergu za celkovú sumu 42-tisíc eur. Prvý obraz s názvom Weissenkirchen in der Wachau získal neznámy záujemca za 24-tisíc eur, druhý nazvaný Zerschossene Muehle sa podarilo vydražiť za 11-tisíc a tretí Haus mit Bruecke am Fluss za 7-tisíc eur.

    Šéf aukčnej siene Herbert Weidler prezradil, že maľby poputujú do rúk trom odlišným zberateľom, ktorí obrazy získali na základe telefonických ponúk. Jeden je cudzinec a dvaja sú Nemci. Dražené akvarely namaľoval Hitler v rokoch 1910 – 1911 vo Viedni, kde sa pokúšal dostať na miestnu Akadémiu výtvarných umení, no nanešťastie neúspešne. Hitler namaľoval údajne až 720 obrazov, ktoré podľa odborníkov nie sú príliš kvalitné, no najmä preto, že ich namaľoval práve nacistický vodca sa často objavujú v dražbách a sú vyhľadávanými zberateľskými kúskami.

  2. Re: Vydražia tri Hitlerove akvarely
    Vydražia dve kresby od Adolfa Hitlera

    BRATISLAVA 26. februára (SITA) – Dve skice od Adolfa Hitlera, zobrazujúce mladú nahú ženu a tvár staršej ženy, možno jeho matky, ponúknu na aukcii 2. marca v anglickom Ludlowe. “Akt prekvapivo nemá namaľovanú tvár. Nie je to preto, lebo by nevedel robiť tváre, pretože namaľoval inú tvár staršej ženy, ktorá by mohla byť jeho matkou. Nie je tam žiadna tvár možno preto, lebo Hitler videl ľudí iba ako neživé objekty,” domnieva sa obchodník s umením Richard Westwood-Brookes. “V tom čase sa snažil dostať na umeleckú vysokú školu a experimentoval s viacerými štýlmi a maľba nahej ženy bola požadovaná schopnosť,” dodal.

    Hitler vytvoril kresby začiatkom 20. storočia vo Viedni. Tvár ženy na kresbe sa podobá na fotografie Hitlerovej matky a vznikla rok po jej úmrtí. Portrét má rozmery približne 30,5 centimetra krát 20 centimetrov a podľa Westwood-Brookesa to “nie je zlá kresba”. Akt má rozmery zhruba 25,5 centimetra krát 17,8 centimetra a autor ho zrejme namaľoval do skicára.

    Informoval o tom denník Daily Telegraph na svojej webovej stránke.

  3. Dražbu nacistických predmetov

    Dražbu nacistických predmetov po protestoch zrušili
    Plánovanú aukciu predmetov patriacich Adolfovi Hitlerovi a Hermannovi Göringovi kritizovali židovské organizácie aj francúzska ministerka kultúry.
    BRATISLAVA 15. apríla (SITA) – Francúzska aukčná spoločnosť Vermot de Pas zrušila plánovanú dražbu predmetov, ktoré patrili nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi a jeho zástupcovi Hermannovi Göringovi. Predstavitelia Vermot de Pas tak spravili po protestoch zo strany viacerých židovských organizácii, pričom dražbu odsúdila aj francúzska ministerka kultúry Aurélie Filippetti.

    Aukcia sa mala uskutočniť 26. apríla v Paríži a malo sa na nej dražiť približne 40 predmetov, ktoré zabavili v máji 1945 v Hitlerovom dome v Bavorsku. Sú medzi napríklad Göringov cestovný pas, drevená truhlica označená svastikami, vreckovka s Hitlerovými iniciálami alebo rukopis zo 17. storočia, ktorý dostal Göring v roku 1935. Predstavitelia organizácie Conseil Représentatif des Institutions juives de France, ktorá zastrešuje jednotlivé židovské asociácie, uviedli, že táto aukcia by “ublížila pamiatke obetí nacistických zverstiev”. “Plánovali sme túto aukciu ako súčasť našej zodpovednosti nezabudnúť. Určite sme nechceli vyvolať šok alebo polemiku,” uviedla manažérka aukčnej spoločnosti Laudine de Pas.

    Informácie pochádzajú z webstránky http://www.bbc.com.

Comments are closed.