Vydali známku k 400. výročiu Žilinskej synody

400. výročie konania Žilinskej synody (www.pofis.sk)

Poštovú známku k 400. výročiu konania Žilinskej synody vydala 30. marca 2010 Slovenská pošta. Vychádza v nominálnej hodnote 1,10 eura v náklade 60 000 kusov. Známka zobrazuje časť unikátneho oltára z kostola v Necpaloch, ktorý vznikol na základe objednávky organizátora Žilinskej synody palatína Juraja Thurza. Autorom výtvarného návrhu známky, hárčeka, obálky prvého dňa a pečiatky je akademický maliar Dušan Kállay, autorom oceľorytiny je akademický maliar Martin Činovský. Pošta súčasne vydáva aj obálku prvého dňa vydania, jej motívom je portrét palatína Juraja Thurza. Námetom FDC pečiatky je symbol evanjelickej cirkvi augsburského vyznania.

Žilinská synoda bol medzník náboženskej reformácie v 17. storočí. Synoda bola zvolaná na dni 28. až 30. marca 1610 do Žiliny pod záštitou palatína Thurza a znamenala konštituovanie a vytvorenie samostatnej cirkevnej organizácie evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Na známke je zobrazená unikátna autentická pamiatka, monumentálny drevený oltár Speculum Justificationis z roku 1611. Tzv. Thurzov oltár je pôvodne z kaplnky na Oravskom hrade a dnes sa nachádza v evanjelickom kostole augsburského vyznania v Necpaloch. Hodnota Thurzovho oltára je výnimočná vzhľadom na osobnosť objednávateľa ako aj na náročnosť a unikátnosť jeho ideového programu.

Známka zobrazujúca výjavy z oltára platí vo vnútroštátnom i medzinárodnom poštovom styku od dnešného dňa až do odvolania.

Agentúru SITA informovala Mária Hromadová zo Slovenskej pošty.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V stredu vydá SP dve nové známky z radu Technické pamiatky

BRATISLAVA 29. júna (SITA) – Nové poštové známky z radu Technické pamiatky s vyobrazením Špaňodolinského banského vodovodu a Tatranského omnibusu vydá v stredu Slovenská pošta (SP), š.p.
Známku Špaňodolinský banský vodovod, ktorej autorom je akademický maliar Peter Augustovič, si na každej pošte na Slovensku budú môcť ľudia kúpiť za 24 korún. Známku s motívom Tatranského omnibusu navrhol akademický maliar Peter Augustovič, jej hodnota bude 14 korún. K známkam vydá SP aj obálky prvého vydania s ich štylizovaným vyobrazením.

Rozprávková známka s ilustráciou Albína Brunovského

Slovenská pošta vydáva poštovú známku s ilustráciou “Meluzína Jozefína” od Albína Brunovského z Modrej knihy rozprávok. Známka, ktorej motív vybral Daniel Brunovský, syn jedného z našich najvýznamnejších ilustrátorov, zobrazuje Bratislavský hrad obklopený štyrmi rozprávkovými bytosťami. Slávnostná inaugurácia známky sa uskutočnila 28. mája 2010 pri príležitosti otvorenia výstavy “Albín Brunovský v zrkadle času” v galérii aktualít GMB v Pálffyho paláci v Bratislave.