Východoslovenské múzeum v Košiciach má nové vybavenie v dielňach

Obrázok k článku

Od nového roka začali vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach (VSM) používať pri práci s kovovými zbierkami nový ultrazvukový scaler (skalpel) a zariadenie na pieskovanie. Celkové náklady boli 1 882,49 eura, pričom Fond na podporu umenia prispel sumou 1 700 eur. Ako uviedol Ján Rákoš z historického odboru VSM, nové prístroje prispeli k výraznému zvýšeniu kvality odborného ošetrenia kovových archeologických nálezov zo zbierkových fondov múzea.


Rákoš informoval, že začali s ošetrovaním nálezov z germánskeho žiarového pohrebiska v Rankovciach. Veľké množstvo kovových archeologických nálezov a nevyhnutnosť ich konzervovania viedli k zakúpeniu prístrojov.


Ultrazvukový scaler (skalpel) WOODPECKER je určený na čistenie menších kovových predmetov rôzneho druhu, predovšetkým však šperkov. Slúži na odstránenie tvrdých koróznych vrstiev z povrchu železných predmetov a neušľachtilej patiny z bronzových a iných predmetov. Je účinný pri odstraňovaní krusty (stvrdnutých usadenín) z objektov, ktoré nemôžu byť čistené chemicky.


Zariadenie na pieskovanie Cobra Mix slúži na odstraňovanie koróznych vrstiev z rôznych kovových predmetov a archeologických nálezov, predovšetkým z tých, ktoré nie je možné čistiť chemickou metódou. Používanie prístroja zabezpečuje kvalitnú prácu s konzervovanými predmetmi bez ich poškodenia.
S pomocou zakúpených prístrojov sa budú v budúcnosti pripravovať na rôzne expozičné účely kovové zbierky zo všetkých fondov múzea.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články