Vychádza nová kniha o nálezisku slovanských pokladov v Bojnej

Obal knihy, zdroj: net

V týchto dňoch vychádza nová kniha o nálezisku slovanských pokladov v Bojnej v okrese Topoµčany. Prezentácia publikácie Bojniansky zázrak bude 4. novembra 2011 o 11:00 na 19. knižnom veľtrhu Bibliotéka v bratislavskej Inchebe. Súčasťou prezentácie bude premietanie filmu o bojnianskom zvone za účasti historika Pavla Dvořáka. Autorom knihy je Jiří Janošík, ktorý sa o Bojnú intenzívne zaujíma od deväťdesiatych rokov 20. storočia. Nálezisko Bojná je známe najmä vďaka nálezu pozlátených plakiet z 9. storočia, ktoré dokladajú kresťanstvo a písmo na našom území ešte pred príchodom Cyrila a Metoda. Plakety pravdepodobne zdobili prenosný oltár. V Bojnej existovala zhruba od roku 800 do roku 920 husto osídlená aglomerácia troch hradísk. Veľké množstvo pozoruhodných nálezov dokazuje, že tu bolo sídlo miestneho kniežacieho rodu. Našli sa tu napríklad odlievané zvony, šperky, tisíce kovových nálezov ako sú kopije, šípy, jazdecké ostrohy či poľnohospodárske a remeselnícke nástroje.

Kniha Bojniansky zázrak je osobným vyznaním obdivu autora k mimoriadnej slovanskej archeologickej lokalite, ktorá svojimi nálezmi významne rozširuje poznanie našich národných a kresťanských koreňov. Vychádza z historických a archeologických poznatkov a opiera sa o výsledky dlhodobej spolupráce s vedúcim výskumu Karolom Pietom z Archeologického ústavu v Nitre. „Je však predovšetkým príbehom znovuobjavovania Bojnej, ako som ho vnímal, spoluvytváral a prežíval ja sám,“ povedal pre agentúru SITA Janošík. Knižka je určená najmä mladým čitateľom, ktorých záujem o najstaršiu históriu vlastného národa chce podporiť menej konvenčným pohľadom na toto obdobie. Autor je vzdelaním psychológ. Spolu s archeológom Pietom mu obec Bojná udelila čestné občianstvo za záchranu významných archeologických artefaktov a zriadenie múzea v Bojnej.

Bojniansky zázrak vychádza vo vydavateľstve Goralinga. Je to už v poradí tretia publikácia, ktorá sa venuje tomuto nálezisku. Obe doterajšie knihy sa pre veľký úspech dočkali obnoveného vydania. Rozsiahla odborná publikácia trojice autorov Karol Pieta, Matej Ruttkay a Alexander Ruttkay s názvom Bojná – Hospodárske a politické centrum Nitrianskeho kniežatstva vyšla v rokoch 2006 a 2007. Rozsahom menšia knižka autora Karola Pietu Bojná: nové nálezy z počiatkov slovanských dejín vyšla v rokoch 2007 a 2009.

Fotografia z filmu Zvon

Foto z filmu Zvon.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia našli dve slovanské mohyly

Dve slovanské mohyly objavili archeológovia pri výskume v Bojnej v okrese Topoľčany. Priamo k hrobom sa zatiaľ nedostali, v hlinenom násype však už našli kopiju a časti hrncov, ktoré by mohli pochádzať z hrobov. Presné datovanie mohýl určí ďalší výskum. V nálezisku Bojná z obdobia 9. storočia sa už predtým našli pozlátené plakety, ktoré dokladajú kresťanstvo a písmo na našom území ešte pred príchodom Cyrila a Metoda. Systematický archeologický výskum sa tu začal v roku 2007 vďaka vládnej dotácii.

Odpovede

Comments are closed.