Vychádza báseň o piešťanských kúpeľoch zo 17. storočia, bola ich prvou reklamou

Obrázok k článku od zora.

Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch sa postaralo o najnovšie vydanie oslavnej básne Adama Trajana Benešovského Uzdravujúce Piešťanské kúpele. Uvedenie prekladu diela z roku 1642 z pera spisovateľa a protestantského kňaza, ktorý pôsobil v Drahovciach pri Piešťanoch, bude v utorok 30. januára o 17:00 v priestoroch centra BETEZDA na Štefánikovej 2 v Piešťanoch. Publikácia vyšla s príspevkom Fondu na podporu umenia.

Najnovšie vydanie diela Uzdravujúce Piešťanské kúpele obsahuje latinský originál, ďalej slovenský a nemecký preklad básne a údaje o autorovi. Adam Trajan v básni ospieval liečivú moc piešťanských termálnych prameňov a postaral sa tak zrejme aj o ich prvú reklamu. Báseň má okrem umeleckej aj historickú a dokumentárnu hodnotu. ,,Aj keď je to oslavná báseň, obsahuje aj veľa faktov o prírode, o tom, ako Piešťany v 17. storočí vyzerali, ako sa tam ľudia v tom období liečili. Určite má veľký význam aj pre historikov,“ povedal riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera Vladimír Krupa. Prvé známe vydanie básne v slovenčine je z roku 1943, prekladateľom bol básnik Valentín Beniak. Najnovšie vydanie je v slovenskom jazyku štvrtým, o slovenský preklad z latinského originálu sa postaral veľký znalec termálnych vôd, hydrogeológ Augustín Rebro.

Názov chválospevu v latinčine Saluberrimae Pistiniensis Thermae sa dostal aj na priečelie Kolonádového mosta, ktorý spája mesto Piešťany s jeho kúpeľnou časťou. Piešťanci sa Adamovi Trajanovi odvďčili tým, že po ňom pomenovali jeden z termálnych prameňov na Kúpeľnom ostrove, najväčšie sídlisko v meste a v parku mu postavili sochu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Projekt rekonštrukcie Kolonádového mosta neráta s obchodmi

Kolonádový most v Piešťanoch potrebuje rekonštrukciu. Piliere sú podomleté vodou, navyše z vrchnej časti do spodnej zateká. Mesto má projekt už pripravený, zatiaľ však nebola vypísaná vhodná výzva. Podať ho chcú na jeseň. „Výzva bola odsunutá, preto sme to využili a časť projektovej dokumentácie ešte dopracúvame. Doteraz sme sa zaoberali predovšetkým statikou, piliermi, ale aj vrchom, kde treba vymeniť asfalty a dlažby. Teraz sa tu vytvoril priestor, aby sme zrekonštruovali aj obchodné priestory, ktoré sú v dezolátnom stave. Predajcom sa pomaly končia nájomné zmluvy,“ uviedla vedúca odboru správy Mestského úradu v Piešťanoch Eva Pobjecká. Ak chcú prevádzky zrekonštruovať z eurofondov, musia mať špeciálny účel využitia. Butiky a iné obchody preto zmiznú a umiestnia sem informačné centrum, pitný pavilón či galerijný priestor. Predbežný rozpočet projektu je podľa Pobjeckej 1,6 milióna eur.

Kúpeľný ostrov zaplnia remeselníci

Cez víkend 21. – 23. mája 2010 Kúpeľný ostrov v Piešťanoch zaplnia remeselníci. Na tradičnom trhu ľudových remesiel sa predstavia keramikári, drotári, kováči, košikári, rezbári, čipkárky, vareškári, ale napríklad i výrobcovia fujár, korytári či hrnčiari. Nebudú chýbať ani výrobcovia medovníkov, zvončekov a ručne vyrobených šperkov.