Výbor svetového dedičstva zasadá v Seville

Výbor svetového dedičstva na svojom 33. pravidelnom výročnom zasadnutí, ktoré sa koná od 22. do 30. júna 2009 v španielskom meste Sevilla, posúdi stav 178 zapísaných lokalít a prerokuje doplnenie nových lokalít do Zoznamu svetového dedičstva.

Tento rok bolo do Zoznamu svetového dedičstva nominovaných 30 nových lokalít; z toho sú 4 prírodné, 23 kultúrnych a 3 zmiešané. Sú medzi nimi 4 medzinárodné nominácie. Okrem toho bolo podaných 7 návrhov na rozšírenie už zapísaných lokalít. Návrhy predkladá spolu 35 štátov; z toho tri štáty – Burkina Faso, Kapverdy a Kirgizsko – dosiaľ nemajú v Zozname svetového dedičstva zastúpenie.


Výbor svetového dedičstva bude venovať veľkú časť zasadnutia prevereniu stavu 178 lokalít, ktoré už sú dávnejšie zaradené do Zoznamu svetového dedičstva. Výbor bude tiež preverovať stav 30 lokalít, ktoré sú na Zozname svetového dedičstva v ohrození, a môže ho rozšíriť o ďalšie lokality, ktorých súčasná situácia si vyžaduje zvláštnu pozornosť. V Zozname svetového dedičstva v ohrození sú zaradené lokality ohrozené rôznymi faktormi: znečistením, urbanizáciou, masovým turizmom, vojnami alebo prírodnými katastrofami, ktoré majú negatívny vplyv na výnimočné hodnoty vďaka ktorým boli zaradené do Zoznamu svetového dedičstva. Zvlášť pozorne sa bude posudzovať lokalita „Kultúrna krajina údolia Labe v Drážďanoch“ (Nemecko). Výbor bude rozhodovať, či túto lokalitu vymazať zo Zoznamu svetového dedičstva kvôli výstavbe nového mostu priamo v srdci krajinného celku.


Zo zoznamu bola dosiaľ vylúčená jediná lokalita: v roku 2007 rezervácia vzácnych antilop v Ománe, protože tamojšia vláda nedokázala zabrániť ich lovu a dopustila zmenšenie ich teritória.


Prírodné lokality nominované do Zoznamu svetového dedičstva v roku 2009:
• Wadden Sea (Nemecko a Holandsko),
• Dolomity (Taliansko),
• Prírodný park Tubbataha Reefs (rozšírenie Morského parku Tubbataha Reef, Filipíny),
• Kórejské kriedové pobrežie dinosaurov (Kórejská republika),
• Prírodný park Lenskije stolby / Lena Pillars (Ruská federácia).


Kultúrne lokality nominované do Zoznamu svetového dedičstva v roku 2009:
• Architektonické a urbanistické diela Le Corbusiera (Argentína, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Švajčiarsko),
• Mesto Graz – historické centrum a zámok Eggenberg (rozšírenie lokality Historické centrum mesta Graz, Rakúsko),
• Hmotné spirituálne dedičstvo sv. Eufrozíny v Polocku (Bielorusko),
• Stoclet House (Belgicko),
• Kultúrne dedičstvo historického mesta Jajce (Bosna a Hercegovina),
• Zlatá cesta v Paraty a jej krajina (Brazília),
• Ruiny Loropéni (Burkina Faso),
• Cidade Velha, historické centrum Ribeira Grande (Kapverdy),
• Historické pamiatky na hore Songshan (Čína),
• Historické mesto Grand-Bassam (Pobrežie slonoviny),
• Pamiatky Veľkej Moravy: slovanské hradisko v Mikulčiciach a kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch (Česká republika a Slovensko),
• Causses a Cévennes (Francúzsko),
• Od veľkých solivarov v Salins-les-Bains po Kráľovské solivary v Arc-et-Senans, výroba soli odparovaním (rozšírenie Kráľovských solivarov v Arc-et-Senans, Francúzsko),
• Schwetzingen – letná kniežacia rezidencia – záhradná úprava a slobodomurárske konotácie (Nemecko),
• Historický vodohospodársky systém v Shushtare – mosty, priehrady, kanály, budovy a vodné mlyny od staroveku po súčasnosť (Irán),
• Trojoblúková brána v Dane (Izrael),
• Italia Langobardorum. Strediská moci a viery (568-774 nášho letopočtu, Taliansko),
• Posvätná hora Sulamain-Too (Kirgizsko),
• Dvojčlen ortuti a striebra na interkontinentálnej Camino Real (Kráľovskej ceste). Almadén, Idrija a San Luis Potosí (Mexiko, Slovinsko a Španielsko),
• Mehrgarh, Rehman Dheri a Harappa ako rozšírenie civilizačných stredísk v údolí rieky Indus (rozšírenie lokality Archeologické nálezy v Mohendžodáro, Pakistan),
• Posvätné mesto Caral-Supe (Peru),
• Kráľovské hrobky Joseonskej dynastie (Kórejská republika),
• Chrám Vzkriesenia v kláštore Suceviţa (rozšírenie lokality Chrámy v Moldavsku, Rumunsko),
• Levoča a diela Majstra Pavla na Spiši (rozšírenie lokality Spišský hrad a pamiatky v jeho okolí, Slovensko),
• Herkulova veža (Španielsko),
• Seruwila Mangala Raja Maha Viharaya (rozšírenie lokality Posvätné mesto Kandy, Srí Lanka),
• Farmy a dediny v Hälsinglande (Švédsko),
• La Chaux-de-Fonds / Le Locle, mesto s výrobou hodín (Švajčiarsko),
• Akvadukt a kanál Pontcysyllte (Spojené kráľovstvo).


Zmiešané (prírodné a kultúrne) lokality nominované do Zoznamu svetového dedičstva v roku 2009:
• Hora Wutai (Čína),
• Prírodný park Lonjsko Polje – krajina a ekosystém záplavového územia strednej Sávy (Chorvátsko),
• Kultúrna krajina Orheuil Vechi (Moldavsko).


K dnešnému dňu je v Zozname svetového dedičstva zapísaných 878 lokalít s „výnimočnou univerzálnou hodnotou“, z toho 679 kultúrnych, 174 prírodných a 25 lokalít zmiešaného charakteru, ktoré sa nachádzajú na území 145 štátov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Výbor svetového dedičstva zasadá v Seville

    Na zoznam Svetového dedičstva pribudli nové pamiatky

    BRATISLAVA 28. júna (SITA/AFP) – Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila na zoznam Svetového dedičstva nové pamiatky. Akvadukt a kanál Pontcysyllte vo Walese, španielsku Herkulovu vežu alebo mestá s výrobou hodín vo Švajčiarsku. Komisia sa dohodla na stretnutí v španielskej Seville. Osemnásť kilometrov dlhý kanál na severovýchode Walesu dokončili na začiatku 19. storočia a jeho výstavba “si vyžadovala závažné, výrazné stavebné riešenia, obzvlášť preto, lebo bol postavený bez zabezpečovacieho zariadenia,” uviedla komisia vo vyhlásení. Nazvala akvadukt “prevratným majstrovským dielom stavebného inžinierstva a monumentálnej architektúry kovu”.

    Herkulova veža je maják, ktorý stráži vstup do prístavu na severozápade španielskeho mesta La Coruňa. Po prvý raz ju postavili Rimania v prvom storočí nášho letopočtu. Podľa komisie ide o “jediný, a tým jedinečný maják z grécko-rímskeho obdobia, ktorý je zachovaným meradlom štrukturálnej integrity a funkčnej kontinuity”.

    Ďalšími pridanými pamiatkami sú švajčiarske mestečká La Chaux-de-Fonds a Le Locle ako “výrazné príklady monoindustriálnych manufaktúrnych miest, ktoré sú výborne zachované a stále aktívne”. Pocty sa dostalo aj bruselskému Stoclet House, ktorý navrhol rakúsky architekt Joseph Hoffmann, a Veľkým solivarom Salins-les-Bains vo Francúzsku ako rozšíreniu Kráľovských solivarov Arc-et-Senan. Kým nové pamiatky na zoznam pribúdali, komisia sa rozhodla vylúčiť z neho Drážďany pre výstavbu štvorprúdového mosta srdci kultúrneho mesta.

    Na zozname Svetového dedičstva sa v súčasnosti nachádza takmer 900 pamiatok. Stretnutie komisie potrvá do utorka 30. júna.

  2. Re: Výbor svetového dedičstva zasadá v Seville
    Historické jadro mesta je na zozname pamiatok UNESCO

    POPRAD 28. júna (SITA) – Historické jadro Levoče je na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Rozhodol o tom v sobotu neskoro večer Výbor svetového kultúrneho dedičstva OSN pre výchovu, vzdelávanie a kultúru na zasadnutí v španielskej Seville. O zápis do zoznamu sa v Španielsku uchádzalo 37 lokalít z celého sveta. Levoča bola jediným kandidátom zo Slovenska. V prípade Levoče nejde o samostatný zápis do zoznamu, ale o rozšírenie existujúceho, podľa ktorého sú na zozname Spišský hrad a okolie, informovala SITA riaditeľka Spišského múzea v Levoči Mária Novotná. Pre mesto Levoča je to významný úspech. „Bude to znamenať ďalší impulz pre rozvoj cestovného ruchu, ale i záväzok mesta, jeho obyvateľov a podnikateľov, aby udržiavali pamiatky,“ uviedol primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Zápis do zoznamu UNESCO bude podľa primátora znamenať aj určité obmedzenia a mesto bude pod väčším dohľadom nielen UNESCO, ale aj pamiatkového úradu a ministerstva kultúry. Levoča je podľa Novotnej zaujímavá ako mestská pamiatková rezervácia a ako pokladnica množstva kultúrnych pamiatok. Levoča je jedno z mála miest na Slovensku, ktoré má zachované stredoveké jadro. Mesto má z dvoch tretín zachovaný stredoveký obranný systém. Levoča je významná dielom Majstra Pavla. K najznámejším pamiatkam patrí najvyšší drevený gotický oltár na svete s výškou takmer 19 metrov v kostole sv. Jakuba z dielne tohto umelca. Súčasťou zápisu do zoznamu UNESCO je aj dielo Majstra Pavla, ktoré sa nachádza v chráme sv. Jakuba. Mesto Levoča v tomto roku investuje do opráv Domu Majstra Pavla, historickej radnice a chrámu sv. Jakuba približne 0,8 mil. eur. Len na samotné dokončenie rekonštrukcie chrámu sv. Jakuba bude mesto potrebovať približne 2,5 mil. eur. Primátor predpokladá, že časť prostriedkov na obnovu kostola získa aj z UNESCO.

    Snaha o zapísanie historického centra Levoče do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO začala v Levoči ešte v roku 2006, kedy bývalý primátor ustanovil kolektív odborníkov pod vedením architektky Magdalény Janovskej, ktorý pripravil nominačný projekt. V roku 2007 mesto odovzdalo ratifikačné listiny. V rokoch 2007 a 2008 navštívili Levoču hodnotiace komisie UNESCO, ktoré porovnávali realitu s tým, čo bolo napísané v projekte.

    Zapísanie do zoznamu UNESCO bude podľa M. Novotnej znamenať zviditeľnenie Levoče vo svete a „svet si uvedomí, že v tejto lokalite je miesto, ktoré je výnimočné.“ Výnimočnosť tohto územia je podľa Novotnej v tom, že tu môžu návštevníci sledovať vývoj stredovekého územia od hradu (Spišský hrad), cez cirkevné sídlo (Spišská Kapitula) až po slobodné kráľovské mesto Levoča. Spišský hrad s okolím je na zozname UNESCO od roku 1993.

  3. Re: Výbor svetového dedičstva zasadá v Seville
    UNESCO vyškrtlo Drážďany zo zoznamu svetového dedičstva!

    Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru kvôli kontroverznej stavbe mostu vyškrtla Drážďany zo zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva.

    Rozhodol o tom dnes podľa agentúry DPA výbor svetového kultúrneho dedičstva UNESCO na svojom zasadaní v španielskej Seville. Je to iba druhýkrát, keď bola nejaká pamiatka zo zoznamu vyradená.

    Údolie sa do zoznamu dostalo v roku 2004, už o dva roky neskôr ho ale UNESCO umiestnilo medzi ohrozené pamiatky. Minulý rok dala organizácia saskej metropole ultimátum, že unikátny súbor prírodných a stavebných pamiatok na brehoch Labe z prestížneho zoznamu celkom vyškrtne, pokiaľ Drážďany stavbu mosta pri Lesnom zámočku nezastavia. Ako náhradnú variantu UNESCO opakovane odporúčalo, aby namiesto mosta vznikol tunel. To ale mesto odmietlo s tým, že by mu vznikli vysoké náklady aj ekologické škody pri hĺbení tunela.

    Drážďany podmienečne zostávajú na zozname svetového dedičstva UNESCO

    Christchurch 25. júna (TASR) – Úsek nábrežia Labe v Drážďanoch podmienečne zostáva do októbra aj napriek kontroverzným plánom stavby nového mosta zapísaný do zoznamu svetového dedičstva Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

    Rozhodol o tom podľa agentúry DPA Výbor svetového dedičstva (WHC) na dnešnom rokovaní v novozélandskom meste Christchurch. Členovia výboru sa dohodli, že do októbra musí mesto predložiť alternatívy k mostu Waldschlösschenbrücke.

    UNESCO vlani zaradilo 20-kilometrový úsek nábrežia na červenú listinu ohrozených regiónov. Podľa pamiatkarov by most, ktorý má odľahčiť dopravu, zohyzdil historické centrum saskej metropoly.
    http://www.sme.sk/c/3364412/drazdany-podmienecne-zostavaju-na-zozname-svetoveho-dedicstva-unesco.html

Comments are closed.