Všedné veci z minulosti

9. augusta 2008 – Čriepky z bežného života Trenčanov na prelome 19. a 20. storočia vystavujú v Župnom dome na Mierovom námestí. Ojedinelá výstava podľa slov kurátora Vlastimila Hábla má hlavne potešiť na duši.
V troch miestnostiach sú vystavené desiatky exponátov z dôb, keď sa Uhorsko pomaly stávalo minulosťou, obrazy, fotografie, šaty, slnečník, vejáre, klobúky, holiace potreby, hudobné nástroje, tabatierky, fajky, hodinky a ďalšie všedné predmety. Pripraviť “oddychovú“ výstavu pracovníkom Trenčianskeho múzea trvalo týždne, pretože samotnej inštalácii predchádzalo dlhé preliezanie depozitov. “Prezreli sme odľahlé kúty, najvyššie regály a najtmavšie miesta,“ povedal Hábl.

Múzeum sa rozhodlo pripraviť obdobnú výstavu aj v októbri, venovaná však bude životu Trenčanov v prvej Československej republike.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene oslávi 60 rokov

BRATISLAVA 7. júna (SITA) – Šesťdesiat rokov od otvorenia prvej expozície Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene pripomenie verejnosti od stredy výstava Zvolenskí zberatelia vystavujú. Ako agentúru SITA informovala Mária Šorecová z Lesníckeho a drevárskeho múzea, výstavu slávnostne otvoria v stredu o 16:00 a až do 18. júla ponúknu svojim návštevníkom zbierky rôznych predmetov. V sídle múzea na Námestí SNP 31 vo Zvolene predstaví výber z viac ako 50 kolekcií 34 zvolenských zberateľov. Chýbať nebudú známky, nálepky zo zápaliek, pohľadnice, no ani medaily, odznaky, telefónne karty, kalendáre, papierové vreckovky, etikety či obaly z potravín. Medzi zaujímavosťami by mali byť aj miniatúrne knihy, kuchárky, náprstky, či pivné suveníry. Výstava bude otvorená denne od utorka do piatka a v nedeľu od 9:00 do 17:00.

Známka Matúš Čák Trenčiansky stojí 70 centov

Hrsťou zeme z Trenčianskeho hradu a medovinou priviedli v piatok 12. marca 2010 v priestoroch Trenčianskeho múzea do života poštovú známku Matúša Čáka Trenčianskeho. Má hodnotu 70 centov a ide o prvú známku s podobizňou tejto legendárnej a zároveň rozporuplnej historickej postavy. “Pán Váhu a Tatier” z prelomu 13. a 14. storočia je na známke zobrazený keramickým reliéfom. Portrét je však fiktívny, pretože nie je známe, ako panovník vyzeral.