Vrstve – nie

Modernizáciou pamiatok, najmä rôznymi dostavbami a nadstavbami, vraj (?!), vzniká nová „kultúrna vrstva“. Takéto „hodnotenie“ som dokonca počul v súvislosti s nedávnou úpravou Hlavného nám. v Bratislave. Kým takéto názory a stanoviská zazneli iba sem-tam, aj to takpovediac „v podpalubí“, znelo to ako povinný „folklór“, resp. ako daň za angažovanie sa podnikateľského sektora v historickom prostredí našich miest (viď. novostavba na Hlavnej ul. v Prešove, príprava výstavby hotela v Banskej Štiavnici atď.). No keď takýto „súd“ zaznel aj z miest hodne vyšších ako pozícia metodika, vydesil som sa. Čím ďalej však uvažujem: čo ak moje „zdesenie“ nie je namieste? Rozumiem vôbec pojmu „kultúrna vrstva“?!

      Vždy som bol presvedčený, že „kultúrna vrstva“ je niečo zásadné. Teda to, čo ovplyvnilo našu civilizáciu v značnom rozsahu (priestore), pričom vznikli významné hodnoty technické, vedecké, výtvarné, spoločenské. Takými sú v Európe doklady keltského osídlenia, gréckej alebo rímskej kultúry, výsledky ďalších, aj novších etáp európskej civilizácie. Za „kultúrnu  vrstvu“ v oblasti umenia a architektúry dnes považujeme napr. odkaz secesie, medzivojnovej moderny, poniektorí aj etapu tzv. „socialistického realizmu“. Ako v budúcnosti teória a kritika    príjme výsledky našej súčasnosti z hľadiska určitého „kultúrneho vrstvenia“, to skutočne by som ponechal na objektivitu zajtrajška. Vrstvu betónu a kamennú dlažbu námestia, prípadne nový žulový prstenec okolo historickej fontány za „kultúrnu vrstvu“ nepovažujem. Neviem však, čo si o tom myslia odborníci ?! Ja osobne takémuto „vrstveniu“ hovorím rozhodné NIE!    

Zdroj: www.obnova.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Vrstve – nie

    2128 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-11-15 19:02:28 Ak by sme chceli vyjst len z definicie kulturnej vrstvy da sa za nu povazovat aj uprava Hlavneho namestia pretoze naozaj ovplyvnila tento priestor v značnom rozsahu . To je ale vsetko. Nemam pocit ze by touto upravou vznikli významné hodnoty technické vedecké výtvarné spoločenské . Prave naopak. Aj hodnoty ktore boli zanikli. Skoda ze vysledky archeologickeho vyskumu sa nepodarilo nejakou formou premietnut do upravy namestia v podobe malej architektury podorysov v dlazbe… mozno podobne ako v pripade Rybarskej brany pred SND. Takze z kulturnej vrstvy ostala uz len vrstva ktora odraza akurat tak kulturu a la Mac Donald… Je toto kultura dneška? Barbora 24

    2128 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-11-22 07:20:52 Iné námestie Hviezdoslavovo ovplyvňuje dosť závažne prititankový zátaras na ochranu americkej ambasády. Sotva ide o kultúrnu vrstvu skôr o nekultúrnu. Až čas posúdi čo z našich činou potomkovia budú považovať za kultúrnu vrstvu….

Comments are closed.