Vrchárska obec Drábsko oslavovala

Obrázok k článku

V obci Drábsko si pripomenuli v sobotu 450. výročie prvej písomnej zmienky. Oslavy sa začali Svätou omšou v miestnej kaplnke a posvätením nového hasičského zásahového vozidla. V programe sa predstavil Detský folklórny súbor Klások z Podbrezovej, uskutočnila sa súťažná ochutnávka koláčov z kysnutého cesta a penová šou pre najmenších, ktorú pripravil členovia dobrovoľného hasičského zboru. O dobrú náladu sa postarala ľudová hudba Nátura z Čierneho Balogu. Súčasťou podujatia bola aj prezentácia kalendára Drábsko – Kysuca pre rok 2017.

 

Obec Drábsko vznikla oficiálne ako drevorubačská osada založená grófom Forgachom v roku 1810 a kolonistami z Oravy. Chotárny názov „Na Drapskie“ sa objavuje v historických listinách už od roku 1566. Do roku 1920 patrilo Drábsko do okresu Rimavská Sobota ako osada obce Lom nad Rimavicou. V roku 1920 sa osamostatnilo a stalo sa samostatnou obcou s osadami a časťami: Kysuca, Sedmák, Skalník, Chotár, Muraný potok a Kopec. Prví usadlíci pochádzali z Oravy a Kysúc povolaní grófom Forgachom na drevorubačské práce po rozsiahlych lesných polomoch. Osada Kysuca bola v 80-tych rokoch 20. storočia takmer celá vysídlená a zachovala sa tu pôvodná zástavba dreveníc, z ktorých sú niektoré pamiatkovo chránené. V osade sa nachádza aj kaplnka svätej Anny, ktorá bola obnovená v roku 1957 a je zapísaná v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Dnes patrí obec do okresu Brezno a má 210 obyvateľov.

 

V minulosti sa v Drábsku muži okrem iných činnosti zaoberali aj výrobou šindľov a ženy tkali plátno i handričkové koberce, čo sa odzrkadľuje v obecnom erbe, v ktorom je zobrazený nôž na strúhanie šindľov, sekera a vreteno s navinutou priadzou. Posvätenie erbu, pečate a vlajky sa uskutočnilo v roku 2006 pri príležitosti 440. výročia prvej písomnej zmienky o tejto vrchárskej obci. Etnograficky je Drábsko priraďované k známej detvianskej oblasti, aj keď sa viacerými časťami pôvodného odevu odlišuje. Muži nosili úzke súkenné nohavice zakasané do kožených čižiem, kožúšok, kabanicu a iný typ klobúka.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Slovenskej Ľupči obnovili turíčny jarmok

SLOVENSKÁ ĽUPČA – Turíčny jarmok, zameraný na tradičné ľudové remeslá, po vyše dvoch storočiach obnovili v sobotu v Slovenskej Ľupči neďaleko Banskej Bystrice. Na tamojšom námestí svoje majstrovstvo predvádzalo takmer tridsať rezbárov, čipkárok, medovnikárov, košikárov a ďalší majstri remesiel.