Vo Viedni vystavujú obrazy Lucu Giordana

Viedeň 17. septembra (TASR) – Kultúrnohistorické múzeum vo Viedni prezentuje v súčasnostiv atraktívnych priestoroch obrazárne diela jedného z najvýznamnejších umelcov druhejpolovice 17. storočia Lucu Giordana (1634 1705).

Pochádzal z talianskeho Neapola, ktorý sa vďaka nemu stal popri Ríme druhým mestomumenia. Vytvoril niekoľko vzácnych obrazových cyklov v samotnom Neapole, Florencii aMadride. Veľmi vzácne sú aj jeho fresky a nákresy. Medzinárodne známa prezývka"Luca fa presto" narážala na jeho ľahkosť a rýchlosť rastu jeho tvorby.Ani elegancia, maliarska bravúrnosť, rafinovaná farebnosť a brilantná kompozícianeboli Giordanovi cudzie.

Výstava vznikla v spolupráci s neapolským múzeom Museo Nazionale di Capodimonte alosangeleským County Museum a prezentuje 90 obrazov, medzi ktorými sú aj monumentálneoltárne obrazy z Neapola a 40 nákresov z veľkých múzeí Európy a USA. K obohateniuvýstavy prispeli aj niekoľkí súkromní zberatelia.

TASR



Publikované na: www.sme.sk dňa 30. 9. 2001

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Claude Monet – Maliar

Claude Monet (1840 – 1926) bol jeden z hlavných predstaviteľov impresionizmu.. Narodil sa v Paríži, detstvo prežil v Normandii a neskôr sa usadil v Giverny. Po celý život miluje prírodu. Kvetiny sú súčasťou jeho života i tvorby.

Výstava obrazov Ivana Pavleho na Floride

SARASOTA – V priestoroch súkromnej galérie Missing Link v americkom meste Sarasota naFloride sa uskutočnila samostatná výstava slovenského umelca Ivana Pavleho. Výstavabola súčasťou širšej prezentácie slovenskej kultúry v Sarasote, v rámci ktorej saprezentovala aj slovenská filmová tvorba.

Prešporská maliarska rodina

Na výstave inštalovanej v GMB Mirbachov palác s názvom Bratislavská maliarska rodina Majschovcov sa síce časovo pohybujete len v o pár rokov skoršom období, ocitáte sa však v celkom inom svete. Z výstavných priestorov dýcha na vás kultúrno-spoločenská klíma Prešporku z konca devätnásteho a začiatku dvadsiateho storočia.