Vo veku 73 rokov zomrel sochár Bruno Gironcoli

Vo veku 73 rokov zomrel v piatok 19. februára 2010 vo Viedni rakúsky sochár Bruno Gironcoli, jeden z najslávnejších moderných umelcov krajiny. V sobotu o tom informovala rakúska tlačová agentúra APA. Príčinou úmrtia bola podľa jeho vdovy Christine Gironcoli dlhá, vážna choroba. Detaily o pohrebe zatiaľ nie sú známe.Bruno Gironcoli sa narodil 27. septembra 1936 v juhorakúskom meste Villach v Korutánsku. Vo svojich dielach uplatňoval skúsenosti so zlatníctvom, pričom často pracoval s tenkým drôtom. Medzinárodnú pozornosť si vyslúžil za tvorbu hláv v trojrozmernom detaile v jednom kuse. Preferoval netradičné modelárske materiály najmä polyester, papier a kov. Radšej ako na individuálnych objektoch pracoval na veľkých, komplexných dielach. Známy bol inklinovaním k zobrazovaniu sadizmu a masochizmu. Gironcoli sa stal v roku 1977 profesorom na viedenskej Akadémii výtvarných umení, kde nahradil Fritza Wotrubu. V roku 1993 mu udelili Veľkú štátnu cenu Rakúska za výnimočný prínos v oblasti vizuálneho umenia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zomrel významný zberateľ umenia Ernst Beyeler

Švajčiarsky obchodník s umením a jeden z najvýznamnejších zberateľov umenia Ernst Beyeler zomrel vo veku 88 rokov. Informovala o tom v piatok jeho nadácia. “V noci 25. februára 2010 nás opustil Ernst Beyeler. Zomrel v pokoji v spánku vo svojej rezidencii v Riehene,” uvádza sa vo vyhlásení Beyeler Fondation.

Našli doteraz neznámu Boldiniho maľbu

V starom parížskom byte, ktorý už celé desaťročia nik nepoužíval, sa podarilo objaviť portrét krásnej ženy od jedného z najviac hodnotených umelcov 19. storočia, Taliana Giovanniho Boldiniho. Odborníci o spomínanom obraze nevedeli. Maľbu nedávno predali na aukcii za 2,1 milióna eur, čo predstavuje rekordnú sumu za jeden Boldiniho obraz. Posledná majiteľka bytu, ktorá bola vnučkou Boldiniho múzy, byt zavrela pred 2. svetovou vojnou, odišla žiť do južného Francúzska a už nikdy sa nevrátila. Zomrela len nedávno vo veku 91 rokov.