Vo Vajnoroch chcú revitalizovať šošovkovité námestie

30. júna 2008 – V bratislavských Vajnoroch chcú revitalizovať hlavné námestie mestskej časti, známe aj ako šošovkovité námestie. Občania navrhujú vytvorenie pešej zóny, vybudovanie cyklotrás a pozdĺžneho parkovania. Pre agentúru SITA to uviedol starosta Vajnôr Ján Mrva. “Riešenie dopravy by malo pritom zostať také, aké je v súčasnosti. Občania nesúhlasia s obojsmernou dopravou, teda s organizovaním dopravy tak, ako je to napríklad vo Svätom Jure,” povedal Mrva. Zároveň však doplnil, že mestská časť bude aj naďalej presadzovať maximálnu povolenú rýchlosť – 40 km/h.

Ako ďalej uviedol, súčasťou revitalizácie námestia by malo byť aj obnovenie sochy sv. Floriána či studne, ktorá je v súčasnosti zakrytá panelmi. Podľa starostu však nie je vylúčené, že práve na obnovenej studni by sa mohla nachádzať ďalšia socha. Mestská časť však bude musieť podľa Mrvu v tejto súvislosti spolupracovať aj s Krajským pamiatkovým úradom. “Občania zároveň odmietli vybudovanie pódia alebo javiska na námestí. Takéto reprezentačné priestory im stačia v neďalekom Parku pod lipami,” povedal starosta. Občania tu skôr navrhujú menšiu oddychovú zónu s lavičkami, nesúhlasia však s vybudovaním detského ihriska. Argumentujú tým, že deti k doprave nepatria.

Podľa starostu by sa mali ponechať a časom zrevitalizovať aj štyri blízke parky. Dodal, že o budúcej podobe hlavného námestia a jeho okolia sa bude ešte niekoľkokrát verejne diskutovať.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pamiatková zóna vo Vajnoroch by sa mohla ešte zúžiť

Pamiatková zóna v bratislavských Vajnoroch by sa mohla ešte zúžiť. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol starosta Vajnôr Ján Mrva. Po jej poslednom zúžení zostalo v pamiatkovej zóne územie s dĺžkou okolo 400 metrov od reštaurácie Pri kaplnke po koniec “šošovkového” námestia. Jej súčasťou je aj kostol, námestie a Park pod lipami po ľavej strane a nespevnená Tomanová ulica po pravej strane. Tá už má schválenú urbanistickú štúdiu. Z pamiatkovej zóny tak boli “vypustené” domy zo 70-tych rokov minulého storočia, pri ktorých podľa starostu nebol dôvod, aby v nej boli zahrnuté. “Po ďalšom zúžení by zostala iba tvrdá pamiatková zóna, bez humien za námestím. Jej súčasťou by tak bolo šošovkovité námestie a Park pod lipami, ktorý vedie ku kostolu,” vysvetlil Mrva.