Vo Svätom Jure odovzdávali Ocenenie za príkladnú obnovu

Múzeum Molpír v Smoleniciach, foto: smolenice.sk

Ceny súťaže Ocenenie za príkladnú obnovu odovzdali dnes víťazom vo Svätom Jure v okrese Pezinok. Odborná porota udelila 1. miesto Kaplnke Panny Márie Snežnej v Modre a na základe hlasovania verejnosti sa víťazom stalo Múzeum Molpír v Smoleniciach. Agentúru SITA o tom informovala Oldřiška Luptáková zo Slovenskej sporiteľne. Do súťaže tento rok nominovali desať objektov z viacerých miest a obcí Malokarpatského regiónu.

Diplomy a čestné uznanie poroty získali tvorcovia areálu Terra Parna v Suchej nad Parnou za príkladnú obnovu a začlenenie do krajiny, Vinohradníckého dom U Šebov v Modre za príkladnú rozpracovanosť a dotiahnutie všetkých historických detailov a tvorcovia Vinotéky Regius vo Vajnoroch za príkladné skĺbenie histórie s moderným podnikateľským charakterom. “Aj tohtoročné výsledky dokazujú, že sa podarilo objaviť a obnoviť ďalšie poklady architektúry Malokarpatského regiónu reprezentované typickou architektúrou, urbanizmom vidieckych sídel, pomocou tradičných technik a technológií obnoviť a vytvoriť stavebné detaily charakteristické pre pôvodné historické objekty,” povedala Luptáková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ocenia vynovené historické stavby regiónu Malých Karpát

Zviditeľnenie pozitívnych príkladov obnovy architektonického dedičstva v oblasti Malých Karpát je cieľom Ocenenia za príkladnú obnovu. Súťažou chce občianske združenie Academia Istropolitana Nova (AINova) prispieť k zachovaniu kultúrneho dedičstva v podobe historických stavieb v malokarpatskom regióne. Práve rôzne historické stavby a to nielen tie, ktoré sú ako pamiatky chránené, sa významne podieľajú na vytváraní typického rázu každej krajiny.