Vlys z Parthenónu zostane aj naďalej v Londýne

Obnova.sk Foto

Atény, 16. augusta 2003 (TASR) – Plány gréckych politikov vystaviť pri príležitosti budúcoročných Olympijských hier v Aténach aj svetoznámy vlys z Partheónu sa pravedpodobne nepodarí realizovať. Britské múzeum v Londýne, ktoré opatruje polovicu tohto umeleckého diela spred 2 500 rokov, totiž oznámilo, že exponát zostane aj naďalej na území Veľkej Británie.

Obnova.sk Foto
Sem ho pred 200 rokmi nechal z Grécka dopraviť vtedajší britský veľvyslanec v Konštantinopole lord Elgin.
Reliéf, ktorý pôvodne zdobil steny známeho chrámu na Akropole sa však napokon predsa len dočkal svojho – aj keď zatiaľ len virtuálneho – skompletizovania. Na objedávku vlády poskladali grécki archeológovia 160 metrov dlhý vlys podľa existujúcich dokumentov a dali k dispozícii na internetovú stránku http://zeus.ekt.gr.
Ojedinelé umelecké dielo ukazuje procesiu približne 360 ľudí a bohov ako aj 250 koní a obetných zvierat, smerujúcu na Akropolu. Po prvý raz po 200 rokoch tak možno vidieť reliéf vcelku. Jeho jednotlivé originálne časti sa momentálne nachádzajú na troch miestach: v Britskom múzeu v Londýne, v parížskom Louvri a v múzeu na Akropole.

Zdroj: www.sme.sk, 16. 8. 2003

Upravené; zdroj používa namiesto správneho označenia „vlys“ slovo „freska“, namiesto správneho názvu „Parthenón“ uvádza „Partheón“.

Foto: http://zeus.ekt.gr/parthenonfrieze/description/east/block5.jsp

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia zrekonštruovali podobizeň kráľovnej Nefertiti

Káhira, 15. augusta 2003 (TASR) – Skupine egyptológov sa podarilo zrekonštruovať podobizeň legendárnej egyptskej kráľovnej Nefertiti. Tvár vládkyne vytvoril tím archeológov, ktorí veria, že v jednej z hrobiek v luxorskom Údolí kráľov objavili múmiu Nefertiti, manželky kacírskeho kráľa Amenhotepa IV. – Achnatona zo 14. storočia.

Obnova.sk Foto