Vladimír Iljič Lenin (Uljanov)

Obnova.sk Foto

Vladimír Iljič Lenin (Uljanov) sa narodil 22.4 1870 v meste Simbirsk, ktoré bolo neskôr premenované na Uľjanov. Študoval právo a roku 1893 sa usadil v Petrohrade ako advokát. Poprava jeho brata Alexandra r.1898 za účasť na plánovanom atentáte na cára Alexandra III. ho priviedla k socialistickému hnutiu. Za založenie “Zväzu boja za oslobodenie robotníckej triedy” ho r. 1895 poslali na Sibír a od roku 1900 do roku 1905 a od roku 1907 do roku 1917 žil v exile stridavo v Nemecku, Belgicku, Francúzsku a Anglicku. Postupne sa stal vodcom militantného krídla SDDSR, od roku 1903 boľševikov. V roku 1903 (28. marca) sa mu podarilo rozštiepiť socialistickú strnu na boľševikov a menševikov. Počas revolúcie v roku 1905 sa vrátil do Ruska, po jej porážke žil znovu v exile.

Obnova.sk Foto

Po revolúcii v roku 1917 sa vrátil do ruska, fakticky ako agent s cieľom podlomiť bojaschopnosť ruskej armády. Po nevydarenom pokuse o komunistický prvrat v júli 1917 odišiel do Fínska, ale už v októbri 1917 riadil spolu s L.D.Trokým povstanie v petrohrade, ktoré zmietlo Dočasnú vládu.

Obnova.sk Foto

Ako vodca boľševikov sa vo veku 47 rokov stal predsedom Rady ľudových komisárov , v ktorej bol predsedom až do svojej smrti. Prímerie s centrálnou mocnosťou a pozemková reforma roku 1918 boli ruským obyvateľstvom prijaté, ale pokus o komunistickú ekonomickú revolúciu a súčasne vedenie občianskej vojny viedli koncom roku 1920 ku kolapsu ruskej ekonomiky.

Obnova.sk Foto

Na jar 1921 bol preto nútený súhlasiť s odklonom od vojnového komunizmu a so štartom NSP (novej ekonomickej politiky). Jeho nedobrý zdravotný stav sa prudko zhoršoval (hlavne po pokuse o atentát dňa 30.8.1918), preto sa od roku 1923 prkticky už nezúčasl politického života.

Obnova.sk Foto

K mýtom 20. storočia patrí teória, že komunistickú totalitu nastolil až Stalin. Teóriu, ktorej výsledkom bol totalitný režimprepracoval práve Lenin.(výrazne prispel L.D.Trockij) a súčasne ju uviedol do prxe, o tom svedčí likvidácia politickej opozíciie všetkých smerov i súkromného vlastníctva.
Lenin zomrel vo veku 53 rokov v Gorkách.

Obnova.sk Foto

Text+Foto: Internet

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SNM-MT: Motocykel včerajška

Výstava je venovaná československým motocyklom z obdobia rokov 1920-1970. Jej cieľom je predviesť širšej verejnosti historické motocykle, ktoré boli vyrábané na území bývalého Československa a z ktorých mnohé vo svojej dobe patrili k svetovej špičke.

Skonal majster grafiky Koloman Sokol

13.1.2003, Svetoznámy slovenský grafik a maliar Koloman Sokol zomrel vo veku 100 rokov v nedežu v Tuscone v americkom Štáte Arizona. Profesor Koloman Sokol, akademický maliar, sa narodil 12. decembra 1902 v Liptovskom Mikuláši. Bol kľúčovou osobnosťou slovenskej grafickej tvorby 20. storočia. V roku 1921 bol žiakom na súkromnej škole Eugena Króna v Košiciach a o štyri roky neskôr ho prijali v Prahe na Akadémiu výtvarných umení, kde študoval grafiku u Maxa Švabinského.

Ľudovít Pitthordta

¨Maliar a reštaurátor, špecialista predovšetkým na portrétne umenie sa narodil 22. júla 1860
v Pezinku.
¨Absolvoval 3 roky v dielni sochára Adolfa Bochinského vo Viedni…

Našli doteraz neznámu Boldiniho maľbu

V starom parížskom byte, ktorý už celé desaťročia nik nepoužíval, sa podarilo objaviť portrét krásnej ženy od jedného z najviac hodnotených umelcov 19. storočia, Taliana Giovanniho Boldiniho. Odborníci o spomínanom obraze nevedeli. Maľbu nedávno predali na aukcii za 2,1 milióna eur, čo predstavuje rekordnú sumu za jeden Boldiniho obraz. Posledná majiteľka bytu, ktorá bola vnučkou Boldiniho múzy, byt zavrela pred 2. svetovou vojnou, odišla žiť do južného Francúzska a už nikdy sa nevrátila. Zomrela len nedávno vo veku 91 rokov.

Svätý Otec vráti kazanskú ikonu Ruskej pravoslávnej cirkvi

20. 07. 2004 – S nádejou v napomáhanie bratských vzťahov s Pravoslávnou cirkvou pápež Ján Pavol II. vráti najuctievanejšiu ikonu v ruských dejinách Moskovskému patriarchátu.
„Pred týždňom vyjadril Svätý Otec moskovskému patriarchovi svoje želanie odovzdať Ruskej pravoslávnej cirkvi posvätnú ikonu Kazaňskej Panny Márie,“ vyhlásil prekvapivo hovorca Vatikánu Joaquin Navarro-Valls v sobotu 10. júla.

Zomrel významný zberateľ umenia Ernst Beyeler

Švajčiarsky obchodník s umením a jeden z najvýznamnejších zberateľov umenia Ernst Beyeler zomrel vo veku 88 rokov. Informovala o tom v piatok jeho nadácia. “V noci 25. februára 2010 nás opustil Ernst Beyeler. Zomrel v pokoji v spánku vo svojej rezidencii v Riehene,” uvádza sa vo vyhlásení Beyeler Fondation.