Vláda schválila novelu o nezákonne vyvezených kultúrnych predmetoch

BRATISLAVA 21. apríla (SITA) – Spresniť podmienky začatia súdneho konania o vrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov z členských štátov Európskej únie na územie Slovenska má novela zákona, ktorú dnes schválila vláda. Schválená novela zároveň upravuje povinnosť informovať o takýchto súdnych konaniach. Návrh na začatie súdneho konania je možné podať do jedného roka odvtedy, čo sa žiadajúci štát dozvedel, kde sa nezákonne vyvezený kultúrny predmet nachádza a kto je jeho vlastníkom alebo držiteľom. Táto lehota je však obmedzená tým, že sa tak musí stať najneskôr 30 rokov odvtedy, keď bol kultúrny predmet z územia žiadajúceho štátu nezákonne vyvezený. Ak ide o kultúrny predmet, ktorý je súčasťou verejnej zbierky alebo o kultúrny predmet, ktorý je predmetom inventára cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, je možné návrh podať do 75 rokov od jeho nezákonného vývozu z územia žiadajúceho štátu.
Vláda tiež schválila novelu zákona o odpadoch. Tá vypúšťa zo zákona zákaz dovozu odpadov určených na spaľovanie vrátane využitia ako paliva alebo na získanie energie iným spôsobom. Tým sa otvára priestor na dovoz odpadov na tieto účely. Napríklad do cementárenských pecí sa budú môcť dovážať odpady na spoluspaľovanie ako sú odpadové pneumatiky, mäsokostná múčka a podobne. Tým by sa mali šetriť primárne zdroje energie.

(SITA, rp;zd), 0406

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Po vstupe do EÚ kultúrne predmety ochránia dohody

Vrátenie nezákonne vyvezeného kultúrneho predmetu z členského štátu EÚ späť na Slovensko bude mať po našom vstupe do únie na starosti ministerstvo kultúry: BRATISLAVA 30. apríla (SITA) – Po vstupe Slovenska do Európskej únie (EÚ) sa otvoria naše hranice, čo však podľa Pamiatkového úradu (PÚ) SR neznamená, že naše kultúrne pamiatky nebudú chránené. Ako agentúru SITA informoval hovorca PÚ SR Karol Vlk, napriek tomu, že hranice SR s členmi únie budú priepustné, budú medzinárodné dohody, naďalej platiť.

Novelu o vrátení nezákonne vyvezených pamiatok predloží znovu

BRATISLAVA 30. júna (SITA) – Minister kultúry Rudolf Chmel chce do legislatívneho procesu opäť o šesť mesiacov predložiť novelu zákona o navrátení nezákonne vyvezených pamiatok. Jej návrh dnes stiahol z rokovania parlamentu po tom, čo prešiel pozmeňujúci návrh poslankyne Dany Podrackej (ĽS-HZDS), ktorý bol nad rámec predloženého textu. “Pozmeňovací návrh išiel nad rámec zámeru zákona.