Virtuálny požiar na portále Obnova.sk

Spišská Nová Ves, požiar 2. februára 1849

V súvislosti s kultúrnym dedičstvom sa téma požiaru stala aktuálnou po nedávnom vyhorení Krásnej Hôrky. Niečo podobné postihlo teraz portál obnova.sk. Zhorela časť serveru, čo bolo zároveň príčinou dlhšieho výpadku. Našťastie to bol iba požiar lokálneho významu a budova s podstatnou časťou strechy zostala zachovaná. To znamená, že toho podstatného, teda informácií, sa táto neblahá udalosť nedotkla . Žiaľ neprežilo to množstvo fotografií. Konkrétne sa jedná o fotky vkladané od januára tohto roku. Niektoré sa určite podarí “rekonštruovať”, iné zmiznú v nekonečných diaľkách virtuálneho vesmíru informácií.
Ako sa ten svet mení. Ako by ste chceli vysvetliť vzdelanému stredovekému intelektuálovi, že zhorela časť knižnice, ale zhoreli iba iluminácie? Asi by na vás pozeral s nedôverou. Možno by si zaťukal na čelo, prípadne intelektuál z kláštorného prostredia by sa prežehnal.
Požiare sú naším verným spoločníkom. Možno táto udalosť dá vzniknúť nejakej novej zaujímavej diskusnej téme. Kominárov sme tu už mali, tak čo tak požiare a požiarnici a všetko čo s nimi súvisí.

Titulný obrázok k článku znázorňuje požiar Spišskej Novej Vsi, ku ktorému došlo 2. februára 1849. Požiar vznikol kvôli vojenskému stretu cisárskych oddielov a povstaleckého vojska, pričom vyhorela veľká časť mesta aj s pôvodnou kostolnou vežou rímsko-katolíckeho farského kostola. Bola to predohra bitky na Branisku. Škody boli veľké a na ich zmiernenie poukázala vláda mestu náhradu vo výške 7 500 zlatých.

Veľký požiar zachvátil napríklad Trnavu 23.6.1666 a zničil prakticky celé mesto.

Trnava, veľký požiar zachvátil mesto 23.6.1666

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Požiar dreveníc v obci Ždiar

Pravdepodobne nezahasená cigareta spôsobila piatkový požiar (21. 4. 2006) dreveníc v obci Ždiar v okrese Poprad. Podľa informácií zástupcu košickej policajnej hovorkyne Daniela Džobanika požiar vypukol okolo jedenástej hodiny v noci na prízemí jednej z miestnych dreveníc a následne sa rozšíril do podkrovia až na drevenú strechu.

Mesto Spišská Nová Ves má svojich sedem divov

Obyvatelia a návštevníci Spišskej Novej Vsi v ankete rozhodli o siedmich divoch mesta. Takmer všetky divy Spišskej Novej Vsi môžu návštevníci obdivovať celoročne. Jeden zo siedmich divov mesta Spišská Nová Ves môžu vidieť a zažiť obyvatelia a návštevníci mesta len raz ročne, keďže ide o tradičný Spišský trh, ktorý sa umiestnil na šiestom mieste z celkovo 31 nominovaných pozoruhodností mesta. Najviac hlasov v ankete získal rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste. Kostol je výnimočný najvyššou kostolnou vežou na Slovensku, ktorá meria 87 metrov.

Odpovede

  1. Desím sa dňa, keď budú všetky

    Desím sa dňa, keď budú všetky informácie virtuálne!

    1. rotor napísal/a:
      Desím sa

      [quote=rotor]

      Desím sa dňa, keď budú všetky informácie virtuálne!

      [/quote]

       

      Aj ja!

      Dovtedy nam zostava iba zalohovat.

  2. Dakujem antikovi za

    Dakujem antikovi za vysvetlenie situacie.

     

    Ked to zhrniem technicky:

    – textove data su zachovane na 100%

    – obrazky komplet iba do polovice janura

     

    Preto vas chcem poziadat, pokial mate k dispozicii obrazky ktore ste za toto obdobie vkladali do Obnova.sk, poslite nam ich cez uschovnu,a lebo na email admin@obnova.sk. Doplnime ich.

     

    Spomente aj pripadne do ktoreho priecinka boli vkladane. Ja osobne obnovim postupne aspon titulne obrazky.

    Dakujem za pochopenie.

     

    +

     

    Pytate sa preco sme nezalohovali? Databaza – texty boli zalohovane denne a prave preto sa ich podarilo obnovit bez straty. Obrazky a cely portal tyzdenne. Na rozdiel od databazy ktoru mozeme pocitat na 100vky MB, subory obsahuju 10tky gigabajtov. Ich automaticka zaloha na zahltenom serveri zlyhala prave na mieste kde sa nachadzali najnovsie obrazky. Pytate sa preco sme nezalohovali inak, obnova.sk vyzaduje nie prave lacny server, jeho rocna cena je cca 600€. Tuto sumu uz roky hradi spriatelena firma Obnova s.r.o. Sprava serveru je nemenej podstatna vec. O nu sa stara popri praci Marek Mahut – zdarma. Je vsak nevyhnutne aby server ako Obnova.sk mal poriadny server s poriadnym programatorom a spravcom serveru, ktori dostanu za svoju pracu zaplatene. Az potom moze zacat Obnova.sk zarabat a platit za pracu aj redaktorom. Dovolim si tvrdit ze casy dobrovolnej prace su po 12tich rokoch prec. Vo svojom okoli takmer nepoznam cistokrvneho dobrovolnika, s akymi som sa pri zakladani portalu stretaval bezne. Obnova.sk je na razcesti.

     

    1. harp napísal/a:
      Je vsak

      [quote=harp]
      Je vsak nevyhnutne aby server ako Obnova.sk mal poriadny server s poriadnym programatorom a spravcom serveru, ktori dostanu za svoju pracu zaplatene. Az potom moze zacat Obnova.sk zarabat a platit za pracu aj redaktorom. Dovolim si tvrdit ze casy dobrovolnej prace su po 12tich rokoch prec. Vo svojom okoli takmer nepoznam cistokrvneho dobrovolnika, s akymi som sa pri zakladani portalu stretaval bezne. Obnova.sk je na razcesti.

       

      [/quote]

      pred 12timi rokmi mal kazdy z nas ine zaujmy a povinnosti. vsetko sa casom meni… tak by ma zaujimalo ake su plany so strankou? bude to fungovat-nefungovat takto ako je to momentalne alebo mozeme ocakavat nejake zmeny?

      tie stratene fotky sa este planuju doplnat z googlu napr., ci uz na to nie je cas ani chut? par mailov som poslal s fotkami na admin@atd ale na stranke zatial nic nepribudlo ( nejake fotky sa este stale najdu aj u mna – tam kde nie je ceruzka k editacii ).

  3. Môžeš presnejšie určiť

    Môžeš presnejšie určiť obdobie zničených obrázkov?

  4. 10. 1. 2013 – 28. 4.

    10. 1. 2013 – 28. 4. 2013

    Niektore ma vo svojej pamati google. Tie je mozno dolovat a tak to aj robim tak, ze zadam nazov obrazku spolu s klucovym slovom obnova.

     

    Tiez treba doplnit, ze sa macosky zachovala ja spolocnost ktorj platime za server. http://www.ovh.com/

    Vobec neposkytli patricnu spolusucinnost na moznosti dolovat data z fyzicky zachovaneho disku. Pri najblizsie prilezitosti od nich odchadzame.

  5. Vkladať obrázky je ale stále
    Vkladať obrázky je ale stále problém. Do nových tém sa dá, ale do tých “spálených”  nie, aspoň mne sa nedarí.
    Ďalší problém je pri vkladaní komentára po Poslať sa nevráti do normálneho režimu a nevieš či komentár bol odoslaný alebo nie.

  6. Vyckajte prosim,
    stale riesim

    Vyckajte prosim,
    stale riesim technicke problemy sam.

    V tejto chvili obnovujem prve obrazky z temy “pribory”. Ked budete posielat obrazky na admin@obnova.sk, prosim nemente ich nazov. Obnova bude jednoduchsia ked nazov bude zhodny s tym ktory si pamata textova cast Obnova.sk

  7. som rad ze vidim konecne

    som rad ze vidim konecne stranku funkcu…nepozeral som vsetko ale hlavna stranka vyzera uz ok. iste sa to nenapravilo samo takze diiiky za obnovu (stranky)

    snad sa vam podari obnovit coskoro aj to vkladanie obrazkov k clankom.

  8. Nuž mne Obnova veľmi chýbala.
    Nuž mne Obnova veľmi chýbala. Obrázky sa postupne doplnia, niketoré /i moje scany/ vobec nebudu chýbať. Super je, že ostali títo skvelí ľudia, čo pre obnovu zaHORELI. I ja som v úpäku, tak desať tisíc kilometrov od BŠ
    Nádherný den nám všetkým, a diky harpovi.

  9. Nuž mne Obnova veľmi chýbala.
    Nuž mne Obnova veľmi chýbala. Obrázky sa postupne doplnia, niketoré /i moje scany/ vobec nebudu chýbať. Super je, že ostali títo skvelí ľudia, čo pre obnovu zaHORELI. I ja som v úpäku, tak desať tisíc kilometrov od BŠ
    Nádherný den nám všetkým, a diky harpovi.

  10. harp
    Nebolo by možné (ak sa

    harp
    Nebolo by možné (ak sa to technický dá), aby si každý (alebo len niekto) obnovoval svoje obrázky sám, povedzme na nejaký čas. Neviem či je to dobrý nápad, ale ak to budeš robiť sám, je to veľmi prácna robota.

    1. rotor napísal/a:harp
      Nebolo

      [quote=rotor]harp
      Nebolo by možné (ak sa to technický dá), aby si každý (alebo len niekto) obnovoval svoje obrázky sám, povedzme na nejaký čas. Neviem či je to dobrý nápad, ale ak to budeš robiť sám, je to veľmi prácna robota.[/quote]
      A takto ako som to tu navrhoval je nereálne? Veď sa sám umorduješ.

  11. K obrázkom …
    Do

    K obrázkom …
    Do “historických záberov hradu Lietava” mi nešlo dať obrázok už 1. apríla a včera rovnako, ale to bude asi banom na nick “jozo” :-), kým do “Čachtický hrad” mi pri každom pokuse  za posledné 2 týždne šlo vkladať  všetko bez zádrhelov a pri tom u Čachtíc toho “zhorelo” Milanovi podstatne viac než nepodstatné dva  obrázky u “historickej Lietavy” …

  12. K obrázkom …
    Do

    K obrázkom …
    Do “historických záberov hradu Lietava” mi nešlo dať obrázok už 1. apríla a včera rovnako, ale to bude asi banom na nick “jozo” :-), kým do “Čachtický hrad” mi pri každom pokuse  za posledné 2 týždne šlo vkladať  všetko bez zádrhelov a pri tom u Čachtíc toho “zhorelo” Milanovi podstatne viac než nepodstatné dva  obrázky u “historickej Lietavy” …

  13. Dosť som sa zlakol, čo sa to
    Dosť som sa zlakol, čo sa to stalo s týmito skvelými stránkami a chcel by som poďakovať tým, ktorí márnia svoje voľné chvíle a sily a ostatné prostriedky na to, aby nás spájali so svetom všetkého, čo s kultúrnym dedičstvom súvisí. Veľká vďaka!

  14. rado sa stalo, som rád ak to
    rado sa stalo, som rád ak to pomohlo
     obnova na obnove je ako kliešte na kliešte (nástroj na vyťahovanie kliešťov)

  15. Spravodajstvo a blogy. Najma
    Spravodajstvo a blogy. Najma titulne clanky.
    Niektore v texte sa mi nepodrailo najst.

Comments are closed.