Viktor Frešo v Žiline.

Mladý výtvarník Viktor Frešo (1974) je jeden z dvojice umeleckej skupiny Egoart, vzniknutej v roku 1999. Hlavným cieľom výtvarného združenia, ale súčasne aj jej členov nezávisle na sebe, je snaha o čo najväčšiu sebapopularizáciu. Aktivity skupiny sa naplno rozbehli v roku 2002 na autogramiáde vo V – klube, na ktorej obaja vystupovali ako mediálne hviezdy v prítomnosti množstva novinárov, čím sa im podarilo zmanipulovať časť verejnosti. Ďalším vystúpením Egoartu bolo nelegálne nainštalovanie búst s ich podobizňami na bývalé Gottwaldovo námestie v Bratislave (dnes Nám. Slobody). Všetky akcie združenia sa nesú v intenciách jeho základných stanov: „… použitím akéhokoľvek média sa snažíme o sebaprezentáciu, sebapopularizáciu a sebaglorifikáciu…“

Na výstave v Považskej galérii umenia Viktor Frešo predstaví svoju aktuálnu tvorbu, ktorá vznikla počas jeho štúdia na Akadémii umení v Prahe v ateliéri Nových médií u Vojtecha Bielického. Jeho krátke videá a videoklipy sa držia sebapresadzujúcej línie, ale okrem zviditeľňovania seba samého Viktor Frešo s dávkou zámernej provokácie reaguje aj na aktuálne spoločenské dianie, nevynímajúc ani sféru politiky, či súčasnú výtvarnú scénu. Jeho videá sú krátkymi, spravidla ironizujúcimi, kritizujúcimi alebo zosmiešňujúcimi komentármi autora. Vernisáž výstavy s príznačným názvom Viktor Frešo v Žiline v kurátorskej koncepcii Miry Putišovej bude vo štvrtok 28. októbra o 17.00 h v malej výstavnej sieni PGU a výstava potrvá do 28.11. 2004.

-pgu-

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výstava – akad. soch. M. Mäkký

Považská galéria umenia Vás pozýva na vernisáž výstavy tvorby predčasne zosnulého akad. sochára Milana Mäkkého. Výstava návštevníkom predstaví staršiu tvorbu autora v grafickom dizajne a súčasne jeho práce, ktoré vznikli v poslednom období.

Grafická tvorba Elišky Skybovej

Mladá výtvarníčka Eliška Skybová absolvovala Akadémiu umení v Banskej Bystrici na oddelení voľnej grafiky. Na výstave v Považskej galérii umenia bude prezentovať tvorbu z obdobia posledných dvoch rokov. Prvý krát predstaví aj svoju diplomovú prácu.

Peter Ondrušek – Still

Výstava tvorby Petra Ondrušeka, ktorej vernisáž sa uskutoční v malej výstavnej sieni Považskej galérie umenia vo štvrtok 10. júna 2004 o 17.00 h, je ďalšou z výstav predstavujúcich mladých už etablovaných autorov. Peter Ondrušek je absolventom VŠVU v Bratislave, oddelenia skla. Doteraz sa prezentoval prácou vo viacerých médiách, predovšetkým vytváral objekty a inštalácie, v ktorých je čitateľné silné dizajnérske cítenie.

Ako prvý vždy ten tretí

Martin Marenčin a Jozef Ondzik predstavujú v Považskej galérii umenia v Žiline dva autorské súbory dokumentárnej fotografie. Podstatnú časť autorských pohľadov na súčasné Slovensko predstavujú výsledky dvoch grantových programov pre dokumentárnych fotografov, prostredníctvom ktorých obaja autori dostali šancu predstaviť svoju víziu o aktuálnej slovenskej realite.

Peter Mika – výstava skla

Považská galéria umenia a Emócia gallery Vás pozývajú na výstavu tvorby mladého výtvarníka Petra Mika, ktorej vernisáž v kurátorskej koncepcii Miry Putišovej sa uskutoční vo štvrtok 20. novembra 2003 o 17.00 h. v malej výstavnej sieni PGU. Peter Miko je absolventom VŠVU v Bratislave, ateliéru skla doc. J. Gavulu.