Víkend patrí otvoreným parkom a záhradám

Obrázok k článku

Parkom a záhradám i mnohým iným zaujímavým a historicky hodnotným miestam zelene patrí nadchádzajúci víkend. Na Slovensku sa totiž v sobotu a nedeľu koná 10. ročník Víkendu otvorených parkov a záhrad. Organizátor podujatia, nezisková organizácia Národný Trust pozýva pri príležitosti 10 rokov akcie verejnosť na Dni otvorených dverí do Rómerovho domu na Zámočníckej 10 v Bratislave. Pre návštevníkov pripravili malú výstavu o histórii podujatia. Ako ďalej informuje Národný Trust na webstránke podujatia http://vopz.sk/, spolu s partnermi a dobrovoľníkmi pripravili pestrý program a prehliadky mnohých parkov, záhrad či iných významných otvorených plôch na území celého Slovenska. „Spoločnosť arboristov Slovenska – ISA Slovensko tradične aj tento rok podujatie podporuje sadením vzrastlého stromu do vybratého historického parku či záhrady. Tento rok sa bude sadiť strom v Budatínskom parku v Žiline,“ avizovali organizátori na webe akcie.

 

V Bratislave je súčasťou programu prezentácia nových a obnovených parkov a záhrad, ako je napríklad parčík na Svoradovej ulici a Gaštanica na Kolibe. Svoje brány opäť otvorí záhrada Veľvyslanectva Ruskej federácie a Kochova záhrada. Pre tých, ktorí hľadajú pokoj a priestor pre meditácie, odporúčame návštevu Františkánskej kláštornej záhrady alebo Bratislavskej kalvárie. Rodiny s deťmi si môžu posedieť v tráve vo Vrakunskej komunitnej záhrade, v Prüger-Wallnerovej záhrade pri Horskom parku či v Podunajských Biskupiciach. „Naši sprievodcovia – dobrovoľníci ako dôležitú súčasť kultúrneho a prírodného dedičstva Bratislavy predstavia aj vilu s historickým parčíkom, postavenú v r. 1942 pre riaditeľa vtedajšej Dynamitky, Ondrejský cintorín, barokovú záhradu na severnej terase Bratislavského hradu a mnohé ďalšie lokality,“ avizujú na webe organizátori. Dobrovoľníci ponúknu záujemcom aj malý návod na vytvorenie prírodnej záhrady. Súčasťou akcie je v hlavnom meste aj 1. ročník festivalu umenia vo verejnom priestore pod názvom Hidden Places. Celý program podujatia v Bratislave je dostupný na internetovej adrese: http://vopz.sk/wp-content/uploads/2015/05/VOPZ_Programovy-Bulletin_2017.pdf.

 

Víkend otvorených parkov a záhrad je celoslovenské podujatie, do ktorého sa zapája aj množstvo parkov a záhrad z územia celého Slovenska. Napríklad Deň otvorených modranských záhrad v Modre bude patriť záhradnej slávnosti. Do akcie sa zapoja aj významné slovenské arboréta ako Lesnícke arborétum Kysihýbeľ v Banskej Štiavnici, Arborétum Mlyňany SAV či najvyššie položené arborétum v Strednej Európe – Arborétum v Liptovskom Hrádku. Arborétum Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene sa pripojí až ďalší víkend s akciou Dni ruží.

 

Ako ďalej informuje Národný Trust, aj v tomto roku sa budú dať vidieť viaceré ukážkové prírodné záhrady, napríklad záhrada Hanky Sekulovej v Ivanke pri Dunaji, záhrada Zuzany Pastorkovej v Dlhej nad Váhom i prírodná záhrada v lokalite Pažiť a ovocná farma Kubra pri Trenčíne. Ukážky presádzania rastlín a tvorivé dielne pre deti sú pripravené v obnovenej botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici. Organizátori podujatia v Spišskej Novej Vsi predstavia sedem zaujímavých zelených aj historických lokalít. Do podujatia sa ďalej zapájajú v Hlohovci, Tomášove, Prešove, Žiline, Trnave, Kráľovej pri Senci, Topoľčiankach, Revúcej, Seredi, Banskej Bystrici a inde. Podrobný prehľad mimobratislavských akcií je dostupný na http://vopz.sk/wp-content/uploads/2015/05/Programovy-bulletin-mimobratislavske-lokality.pdf

 

Myšlienku otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti presadzujú nadšenci vo viacerých krajinách sveta, predovšetkým v Anglicku, Írsku, Holandsku, Francúzsku, Poľsku, Nemecku, Portugalsku, Austrálii, ale aj u našich susedov v Českej republike, Rakúsku i v Maďarsku. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 Národný Trust n. o., nezisková organizácia, ktorá sa venuje ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články