Víkend bude patriť Korunovačným slávnostiam

Obrázok k článku

Korunováciu Karola VI., otca panovníčky Márie Terézie, pripomenú už najbližší víkend Korunovačné slávnosti v Bratislave. Trinásty ročník podujatia sa bude konať od 26. do 28. júna, samotnú korunováciu Karola VI. za uhorského kráľa si budú môcť ľudia pozrieť v sobotu na Hlavnom námestí. “Korunovačnými slávnosťami chceme priblížiť túto slávnu históriu Bratislavy návštevníkom,” priblížil na tlačovej konferencii Miroslav Vetrík z občianskeho združenie Korunovačná Bratislava, ktoré podujatie organizuje.

 

Korunovačné slávnosti tento rok v Bratislave potrvajú tri dni. Návštevníci sa môžu tešiť okrem samotného korunovačného obradu napríklad aj na jarmok dobových remesiel, bezplatné prehliadky mestom so sprievodcom, ukážky kuruckých či tureckých bojov, pečenie vola a pripravený je aj program na mestských hradbách. “Korunovačné slávnosti po prvýkrát potrvajú tri dni. Cieľom je, aby sa návštevníci v hlavnom meste zdržali dlhšie ako len jeden deň,” uviedla viceprimátorka Bratislavy Iveta Plšeková. Korunovačné slávnosti privítajú aj návštevu zo zahraničia, pozvanie prijala delegácia z partnerského mesta Székesfehérvár z Maďarska, ktoré bolo ešte pred Bratislavou uhorským korunovačným mestom.

 

Trojdňové korunovačné slávnosti sa začnú v piatok 26. júna o 14:00 jarmokom dobových remesiel na Hviezdoslavovom a Rybnom námestí, ktorý potrvá celý víkend. Predstaviť sa príde približne stovka dobových remeselníkov a predajcov. Chýbať nebudú ani špeciality dobovej kuchyne, návštevníci si budú môcť pochutnať na cigánskej, uhorských klobásach, pečenom prasati či korunovačnom guláši. V ponuke budú aj syry, vína či bratislavské pivo. Na korunovačnom jarmoku bude možné nakupovať aj za korunovačné žetóny Márie Terézie. Tie si budú môcť návštevníci zameniť v korunovačných zmenárňach na Hviezdoslavovom námestí. Cena jedného korunovačného žetónu je tri eurá, neminuté žetóny organizátori naspäť odkúpia.

 

Sobota bude patriť korunovácii Karola VI. za uhorského kráľa. Korunovaniu budú predchádzať ukážky bojov medzi kurucmi a labancami v uličkách Starého Mesta (10:00-11:00) či rozprávkový program na mestských hradbách (11:00-14:00). Samotný korunovačných obrad sa začne o 16:00 na Hlavnom námestí. Tento rok bude spojený aj s hudobným sprievodom. Korunovačnú omšu od Wolfganga Amadea Mozarta si budú môcť návštevníci vypočuť v podaní Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala a Slovenského filharmonického zboru. Organizátori nezabudli ani na viaceré korunovačné tradície. Po obrade potečie víno z Vtáčej fontány, tak to pre svoj ľud pri korunováciách robievali panovníci. Chýbať nebude ani tradičné pečenie vola, ktorý sa začne na ražni točiť už v sobotu ráno na Rybnom námestí. Ochutnať korunovačnú špecialitu príde aj novokorunovaný kráľ so svojím sprievodom. Chýbať v programe nebude ani pasovanie rytierov Rádu zlatej ostrohy, korunovačný sprievod či ľudová veselica s dobovou hudbou a tancami. Sobotný program zakončí ohňostroj na Hviezdoslavovom námestí.

 

Program bude v nedeľu pokračovať v Primaciálnom paláci výstavou nazvanou Korunovačná Bratislava v kontexte vojny o španielske dedičstvo. Pripravená je aj ukážka popravy Juraja Jánošíka (17:30) na Hviezdoslavovom námestí, chýbať nebudú ani barokové tance a hudba či ukážky protitureckých bojov. Viac informácií je na internetovej stránke www.korunovacie.sk.

 

Karol VI. bol za uhorského kráľa korunovaný 22. mája 1712 v Dóme sv. Martina. Korunu a korunovačné insígnie dostal od ostrihomského arcibiskupa Kristiána Augusta. Cestou do františkánskeho kostola, kde pasoval nových rytierov zlatej ostrohy, sa rozhadzovali korunovačné žetóny. Po prísahe pred kláštorom milosrdných bratov nasledoval korunovačný pahorok pri Dunaji, kde kráľ švihal mečom na všetky svetové strany, čo symbolizovalo, že bude brániť krajinu zo všetkých strán. Nasledoval obed v Arcibiskupskom paláci, podľa španielskej etikety obedoval sám. Na ražňoch pred Michalskou bránou sa piekli voly a z umelej fontány tieklo víno. Ľudia hodovali až do rána.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tento rok bude korunovaný iba 13-ročný Ferdinand IV.

Tohtoročné korunovačné slávnosti sa začnú 3. septembra bratislavským jarmokom a vyvrcholia v nedeľu 5. septembra korunováciou len 13-ročného Ferdinanda IV. Na tlačovej konferencii k podujatiu to uviedol hlavný organizátor korunovačných slávností Miroslav Vetrík. Podľa vedúceho oddelenia marketingu a cestovného ruchu magistrátu Milana Vajdu je jedným z cieľov podujatia zatraktívniť centrum mesta a najvzácnejšie verejné priestory, ktoré Bratislava má. Organizátori očakávajú návštevnosť niekoľko desiatok tisíc ľudí. Celkový rozpočet podujatia organizátori nechceli zverejniť, uhradí ho občianske združenie Korunovačná Bratislava. Mesto Bratislava podporilo akciu reklamnou kampaňou s vkladom niekoľko tisíc eur. Počas podujatia nebudú v Bratislave žiadne dopravné obmedzenia, keďže slávnosti budú v historickom centre mesta.