Vihorlatské múzeum v Humennom reštauruje svietniky z pôvodného vybavenia kaštieľa

Obrázok k článku

Umelecko-historickú expozíciu Vihorlatského múzea v Humennom obohatia zreštaurované zbierkové predmety. Ide o dva vzácne svietniky z pôvodného vybavenia miestneho kaštieľa.


Ako agentúru SITA informovala Ivana Strakošová z Vihorlatského múzea, pôvodné svietidlá sú zachytené na historických fotografiách interiéru kaštieľa v Humennom, v ktorom múzeum sídli. Na jednej z nich je interiér veľkej spoločenskej miestnosti v centrálnej časti južného krídla, kde sa v súčasnosti nachádza sobášna sieň. Na druhej je interiér pánskej pracovne na poschodí juhovýchodnej veže kaštieľa, ktorý je aktuálne súčasťou umelecko-historickej expozície múzea. „Šlo o drevené polychrómované svietniky – lustre pôvodne so sviečkami. Svietnik v podobe koša bol neskôr prispôsobený používaniu elektriny,“ uviedla Strakošová. Jeden zo svietnikov má podobu kvetinového koša s množstvom kvetov a listov, ktoré sa obtáčajú okolo štyroch kovových rebier ukončených kotvou na zavesenie. Jeho výška je 100 cm. Druhý má podobu dvoch kvetinových vencov umiestnených nad sebou a vytvorených z kvetov ruží a vetvičiek. Má výšku 70 cm. Na ich výzdobu bolo použité smrekové a lipové drevo na povrchu farebne upravené temperovou a olejovou farbou. Po vzniku múzea sa stali súčasťou jeho zbierkového fondu s poznámkou „z pôvodného mobiliáru“.


Realizácie reštaurátorských prác na týchto zbierkových predmetoch sa ujal akademický sochár Martin Kutný z Bardejova. „Po revízii drevnej hmoty a jej petrifikácii boli z predmetov odstránené nevyhovujúce sekundárne povrchové úpravy. Nasledovalo čistenie povrchov zmesou organických rozpúšťadiel, upevnenie uvoľnenej kriedovej vrstvy s polychrómiou,“ uviedla Strakošová. Momentálne prebieha oprava poškodených a polámaných častí svietnikov a rekonštrukcia chýbajúcich častí ornamentálnej výzdoby z lipového dreva. V závere prác bude nasledovať doplnenie podkladových kriedových vrstiev, farebné scelenie a zlátenie a záverečná konzervačná úprava. Po ukončení reštaurátorských prác sa stanú súčasťou umelecko-historickej expozície múzea.


Na reštaurovanie zbierkových predmetov prispel sumou 4500 eur Fond na podporu umenia. Ďalšie prostriedky poskytlo múzeum formou spolufinancovania.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vlastivedné múzeum v Galante oslavuje štyridsiatku

Vlastivedné múzeum v Galante v tomto roku oslavuje 40. výročie svojho vzniku. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ múzea Jozef Keppert, za celú dobu existencie sa im podarilo zhromaždiť viac ako 20-tisíc zbierkových predmetov, ktoré dokumentujú históriu a ľudovú kultúru okresu Galanta. Prevažná časť je súčasťou etnologickej zbierky, obsahuje napríklad ľudový odev či náradie, najmä z galantského regiónu. Ďalšie predmety sú zaradené do historickej, umeleckej a archeologickej zbierky. Mnohé zbierkové rarity však ešte len čakajú na reštaurovanie. Súčasťou osláv 40. výročia bude aj výstava, ktorú otvoria 10. novembra. Návštevníkom ponúkne výber toho najlepšieho zo zbierok múzea. “Verejnosť doteraz nemala možnosť vidieť napríklad predmety nájdené pri archeologickom výskume v Gáni,” uviedol Keppert.