Vihorlatské múzeum v Humennom dostalo vzácnu 600-ročnú kraslicu

Obrázok k článku

Do zbierkového fondu Vihorlatského múzea v Humennom nedávno pribudol nový vzácny zbierkový predmet. Ide o repliku ozdobenej kraslice z obdobia 15. storočia. Kraslicu darovalo humenskému múzeu Národné múzeum ľudového umenia v ukrajinskom  meste Kolomyja. Stalo sa tak v rámci medzinárodnej spolupráce počas jubilejného 25. ročníka výstavy kraslíc Karpatská kraslica 2017.

 

Ako agentúru SITA informovala Jana Fedičová z Vihorlatského múzea v Humennom, originálnu starobylú kraslicu objavili počas archeologických vykopávok v ukrajinskom meste Ľvov. Poškodenú kraslicu pracovníci špecializovaného Múzea kraslíc v Kolomyji zrekonštruovali jedinečnou technikou rekonštrukcie kraslíc, ktorú ukrajinské múzeum vyvinulo ako jediné s touto špecializáciou na svete. Na základe obnovenej kraslice zhotovili pracovníci kolomyjského múzea dve repliky – jedna replika tejto kraslice sa nachádza v poľskom Krakove, druhú môžu obdivovať návštevníci Vihorlatského múzea v Humennom. „Nájdená vzácna kraslica patrí k najstarším krasliciam na území Ukrajiny, ktoré boli vyhotovené na podklade vaječnej škrupiny. Znázorňuje najstaršie pôvodne používané geometrické tvary vytvorené technikou voskovej batiky,“ vysvetlila Fedičová.

 

Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom kraslicu vystavia do 21. apríla ako súčasť tohtoročnej výstavy vyše tisícky kraslíc v rámci medzinárodného podujatia Karpatská kraslica 2017. Svoje diela vyhotovené tradičnými i novými technikami zdobenia širokej verejnosti predstavuje vyše stodesať domácich a zahraničných autorov. Vihorlatské múzeum zároveň do 20. apríla ponúka pre žiakov základných a stredných škôl ukážky jednotlivých techník zdobenia kraslíc.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začiatok muzeálnej spolupráce v pohraničnej oblasti Slovensko – Maďarsko – Ukraj

V Zemplínskom múzeu v Michalovciach sa vo štvrtok 11. novembra 2010 zástupcovia šiestich múzeí z pohraničnej oblasti Slovenska, Maďarska a Ukrajiny dohodli na začiatku spolupráce pri využívaní zdrojov Európskej únie, ktoré by slúžili na lepšie spoznávanie kultúrnych a prírodných hodnôt jednotlivých regiónov. Toto partnerstvo by malo viesť aj k novým možnostiam prezentácie jednotlivých múzeí, a to Východoslovenského múzea v Košiciach, Vihorlatského múzea v Humennom, Zemplínskeho múzea v Michalovciach, Múzea Otta Hermana v Miškolci, Zakarpatského vlastivedného múzea v Užhorode a Zakarpatského oblastného múzea umenia Jozefa Bokšaya v Užhorode.