Vianočným stretnutím oslávia obnovu maľovaných dreveníc

Obrázok k článku, foto: Kamil Nováčik

Maľované drevenice v Čičmanoch prešli výraznou obnovou, Považské múzeum chce ich záchranu v utorok osláviť vianočným stretnutím v Radenovom dome. Koncom minulého roka opravilo Považské múzeum posledný existujúci pavlačový objekt. „Zámerom záchrany Radenovho domu bolo predovšetkým zachovanie autenticity jedinečnej architektúry čiastočnou rekonštrukciou a výmenou poškodených prvkov, ktoré už nebolo možné zachrániť a ktoré ohrozovali trvácnosť stavby,“ povedal riaditeľ Považského múzea v Žiline Boris Schubert.

Na jar sa vďaka eurofondom múzeu podarilo zrekonštruovať Dom č. 42. „V Dome č. 42, nazývaného podľa jedného z majiteľov aj Gregorovce, bola po dvadsiatich dvoch rokoch komplexne zrevitalizovaná aj expozícia venovaná spôsobu bývania tradičnej čičmianskej rodiny,“ dodala etnologička múzea Katarína Kozáková.

V septembri dalo múzeum ornamentálne vymaľovať Radenov dom. Obnoviť charakteristické čičmianske maľby dostali za úlohu študenti Súkromnej strednej umeleckej školy v Žiline. „Pre študentov našej školy to bola jedinečná príležitosť získať praktické výtvarné skúsenosti z obnovy pamiatkového objektu a uplatniť teoretické vedomosti v praxi. Zároveň v rámci vyučovacieho predmetu Dejiny výtvarnej kultúry sa naučili budovať si vzťah k tradičnej ľudovej architektúre,“ povedal riaditeľ školy Vladimír Dostálek. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O svadobnú hostinu v Sobášnom paláci sa bude súťažiť

O svadobnú hostinu v renesančnom Sobášnom paláci v Bytči je veľmi veľký záujem, Považské múzeum preto snúbencom ponúka súťaž s názvom Svadobný dar palatína Turzu. „Po slávnostnom otvorení zrekonštruovaného paláca verejnosť prejavila obrovský záujem najmä o uskutočnenie svadobnej hostiny práve tu, kde palatín Juraj Turzo vydal všetky svoje dcéry. Keďže nie je možné uspokojiť všetkých snúbencov, rozhodli sme sa vyhlásiť takýto typ súťaže s viacerými bonusmi pre víťazné páry,“ povedal riaditeľ Považského múzea v Žiline Boris Schubert.

Drotárstvo kedysi a dnes v Podunajskom múzeu

Výstavu Drotárstvo kedysi a dnes môžu v týchto dňoch vidieť návštevníci Podunajského múzea v Komárne. Nájdu tu pestrú zmes drôtených figurálnych plastík, abstraktných objektov, nástenných reliéfov, odevných doplnkov a šperkov, ako aj úžitkových predmetov ako sú misy, vázy a koše.