Vežu Katarínky sprístupnia výnimočne aj v zime

Obrázok k článku od zora.

Vežu bývalého Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach v okrese Trnava výnimočne otvoria pre návštevníkov aj v zime. Stane sa tak v nedeľu 6. januára 2019, vyhliadková veža bude sprístupnená od 10:00 do 15:00.

 

Vežu v zrúcaninách bývalého kostola a kláštora, známeho pod názvom Katarínka, po rokoch prác prvýkrát otvorili v lete minulého roku. Turisti ju mohli navštevovať aj v tomto roku, ale opäť len v letných mesiacoch. V zime si záujemcovia zatiaľ nemohli vychutnať výhľad z tridsaťmetrovej výšky do širokého okolia, Trojkráľový výstup bude zimnou premiérou. Vyhliadková veža však bude otvorená len v prípade vhodného počasia.

 

Na vežu od jej otvorenia v júli 2017 vystúpili už tisícky ľudí, najviac vždy počas letných prázdnin. Veži pred rokmi hrozilo, že sa zrúti. Dobrovoľníci ju v roku 2005 staticky zabezpečili, potom pracovali na tom, aby bolo možné na ňu vystúpiť. Ručne kresali dubové trámy, hobľovali dosky a jednotlivé podlažia postavili tak, ako boli umiestnené v minulosti. Občianske združenie Katarínka získalo len nedávno práve za vyhliadkovú vežu ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2017.

 

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. Samotná veža však bola ku kostolu pristavaná približne o sto rokov neskôr. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, postupne sa začal meniť na ruiny.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články