Veže brnianskej dominanty na Petrove slávia 100. výročie

Zvony katedrály sv. Petra a Pavla v Brne sa slávnostne rozozvučia 28. októbra o 11. 00 hodine. Z južnej veže chrámu sa rozľahne vytrubovanie Brnianskeho kvinteta Brno. Návštevníci Brna môžu až do 21.00 hodiny využiť možnosť nočnej vyhliadky z veží a návštevu expozície Klenotnice katedrály. To všetko na počesť tohoročného 100. výročia katedrálnych veží.

Brnianska Katedrála sv. Petra a Pavla, dominanta mesta, víta návštevníkov moravskej metropole už z diaľky. Málokoho by dnes možno napadlo, že ešte začiatkom minulého storočia hlavnému chrámu diecézy dve známe štíhle veže chýbali. Práve pred 100 rokmi, 28. októbra 1905, požehnal vtedajší brniansky biskup Pavel Huyn dva kríže, ktoré potom vztýčili na novo dobudovaných vežiach katedrály na Petrove. Výška veží je 81 metrov, výška krížov 2,3 m, ich rozpätia 2,0 m. Umelecky kované kríže dodal Augustín Čepl z Viedne. Báň v ohni pozlátil Antonín Jager.
Myšlienka na realizáciu novej veže napadla biskupa Karla Nöttiga v dobe, keď sa blížilo 100. výročie založenia Brnianskeho biskupstva (založené 5.12.1777). Uvažoval o novostavbe mohutnej veže, lebo dovtedajšia veža pri severnom priečelí lode sa mu nejavila dostatočne vznosná. Vyzval preto veriacich k zbierke na stavebný fond (sám na stavbu veže odkázal 25 000 zlatých) a jej projekt zadal renomovanému diecéznemu staviteľovi, profesorovi nemeckej techniky v Brne, Augustovi Prokopovi. Ten po rozsiahlom stavebnom prieskume katedrály, pri ktorom odkryl aj základy predchádzajúcich stavieb a po konzultácii so staviteľom Dómu sv. Štefana vo Viedni Friedrichom Schmidtom navrhol vybudovanie 111 metrov vysokej veže. Tým sa odštartoval dlhoročný spor o novú podobu katedrály.

Počiatkom r. 1901vypísali – bez ohľadu na schválenú novostavbu veže v priečelí kostola – novú ideovú súťaž na celkovú rekonštrukciu chrámu. V nej zvíťazila myšlienka dvojvežia, ako ju navrhol viedenský architekt August Kirstein. Podľa jeho návrhu 81 metrov vysoké veže dostavali v rokoch 1904 až 1905. V celku do súťaže podali 42 návrhov.
Kirsteinovym zástupcom na stavbe bol architekt Oscar Unger, staviteľ sa volal Martin. Modely všetkých sôch v polovičnej veľkosti zhotovil profesor Kastner s viedenskými sochármi Mittereiterem a Dworschakem.
Vo vežiach zhotovili železnú stolicu, na ktorú pridali nový piaty zvon. Do oboch veží umiestnili vežové hodiny, kde hodinový stroj bol už poháňaný elektricky.

V súčasnej dobe sú veže katedrály sprístupnené pre verejnosť a ročne využívajú vyhliadku z nich tisíce turistov i obyvateľov mesta. Súčasný správca katedrály na Petrove a farár v dóme je kanonik Kráľovskej stoličnej kapituly sv. Petra a Pavla v Brne R. D. Mgr. Jan Kabeláč.
Kontakt: tel: 543 235 031, mailto:rkf.brnodom@biskupstvi.cz.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vystavia zrenovovanú repliku uhorskej koruny

V pondelok 27. septembra 2010 bude od 15:00 v priestoroch Katedrály svätého Martina vystavená zrenovovaná a pozlátená replika uhorskej koruny, ktorá bola dočasne zložená z hrotu chrámovej veže v rámci rekonštrukcie jej poškodeného krovu. Súčasťou výstavy bude aj expozícia dokumentov nájdených v korune a fotodokumentácie z priebehu reštaurátorských prác. Koruna bude vystavená približne týždeň.

Výročie posvätenia katedrály sv. Emeráma

Veriaci v Nitrianskom biskupstve si v piatok 20. novembra pripomenuli sviatok Výročia posvätenia svojho katedrálneho chrámu. Zasvätený je svätému mučeníkovi Emerámovi a jeho história je spojená s prvým kresťanským chrámom v stredovýchodnej Európe, ktorý dal v roku 829 postaviť v Nitre knieža Pribina. Nitrianska katedrála je sídlom biskupstva, ktoré preukázateľne jestvovalo už v roku 880, teda ešte za života svätého Metoda. Katedrála – bazilika na Hrade v Nitre je zložená z troch kostolov.