Veža kostola sv. Jakuba na budúci rok už bez lešenia

25. februára 2005 (SITA) – V tomto roku začnú reštaurátori Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči s druhou etapou obnovy veže kostola sv. Jakuba v Levoči. Už v januári začali vyrábať kamenné prvky na vežu. “Hneď ako to dovolí počasie, začneme s výmenou poškodených kamenných prvkov na veži,” uviedol pre SITA riaditeľ ORA Ivan Tkáč. Druhú etapu obnovy veže chcú reštaurátori ukončiť v budúcom roku. Celkový rozpočet druhej etapy predstavuje približne 20 mil. Sk. Po jej ukončení sa z veže demontuje lešenie. Veža kostola sv. Jakuba by mala v budúcnosti slúžiť ako vyhliadková veža, podobne ako v Spišskej Novej Vsi.

Levočskí reštaurátori pracujú na exteriéri kostola sv. Jakuba v Levoči už od jesene 1996. Doteraz sa im podarilo zreštaurovať severné a južné nárožie kostola s priľahlou balustrádou. V tomto roku by sa mala začať oprava celej severnej strany kostola. Od roku 1992 reštaurátori obnovujú aj interiér kostola. V minulom roku ukončili reštaurovanie Oltára Narodenia. Na finančnom zabezpečení reštaurátorských prác sa podieľa mesto Levoča spolu s Rímskokatolíckym farským úradom v Levoči.

Napriek niekoľkoročnej obnove je kostol sv. Jakuba jednou z najhoršie vyzerajúcich budov v meste. Podľa Tkáča je to hlavne vďaka niekoľko desiatok rokov zanedbávanej údržbe objektu. Na úplné zreštaurovanie a zrekonštruovanie interiéru i exteriéru kostola budú potrebné ešte desiatky miliónov korún.

© 2005, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oprava veže sv. Jakuba si vyžiada desiatky miliónov

LEVOČA 18. decembra 2001 (SITA) – Pracovníci Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči tohto roku ukončili kompletný reštaurátorský prieskum, zameranie a zakreslenie veže kostola sv. Jakuba, čím ukončili prvú etapu reštaurátorských prác. „Stav kamenných prvkov na veži je viac ako havarijný“, uviedol riaditeľ ORA Levoča Ivan Tkáč. Podľa neho možno hovoriť o šťastí, že sa dodnes okoloidúcim nič nestalo.

Obnova chrámu sv. Jakuba v Levoči

Obnova gotického chrámu sv. Jakuba v Levoči bola v minulom roku najväčšou investičnou akciou Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči. V minulom roku ukončili reštaurátori obnovu sakristie a začali pracovať na exteriéri a interiéri svätyne kostola. V roku 2010 vykonali reštaurátori na chráme sv. Jakuba práce v hodnote takmer milión eur. Obnova svätyne chrámu sv. Jakuba potrvá podľa vedúceho Oblastného reštaurátorského ateliéru Ivana Tkáča do roku 2012. Náklady na obnovu tejto časti kostola odhaduje Tkáč na 1,2 milióna eur. Po dokončení obnovy svätyne zostane reštaurátorom obnoviť už len južnú stranu a časť veže kostola. Ešte do Veľkej noci by sa mali do interiéru kostola vrátiť aj zreštaurované náhrobné epitafy z krstnej kaplnky.

Obnova veže kostola sv. Jakuba si vyžiada desiatky miliónov

LEVOČA 24. mája 2001 (SITA) – “Už niet čo zachraňovať, treba meniť celé kamenné nárožia,“ zhodnotil stav veže levočského kostola sv. Jakuba po reštaurátorskom prieskume vedúci Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč. Do konca júna bude reštaurátorský prieskum na veži kostola ukončený. Do konca roka chcú reštaurátori urobiť prípravu pre kamenárske práce na nej. Náklady na obnovu veže odhadujú reštaurátori na desiatky miliónov korún, lebo treba vymeniť celé kamenné prvky. Obnovu veže, okrem chýbajúcich finančných prostriedkov, ohrozuje podľa I. Tkáča aj situácia u dodávateľa kamennej hmoty z lomu Králiky, ktorým je firma Mramor Krupina. “Dodávateľ nie je schopný garantovať dodávky kamennej hmoty“, uviedol vedúci ORA. Lom v Králikoch je podľa neho vydrancovaný a bude potrebné do neho veľa investovať, aby sa tam mohlo opäť ťažiť. Záujem o ťažbu kameňa nie je podľa Tkáča ani zo strany majiteľa lomu. Prípadný dovoz vyhovujúceho kameňa z najbližších lomov z Hoříc a Buřan v Česku by zvýšil náklady na reštaurovanie kostola sv. Jakuba. Tohto roku bude ORA Levoča pokračovať v reštaurátorských prácach na južnom nároží a priľahlej kamennej balustráde.

Stav veže Kostola sv. Jakuba je viac než havarijný

LEVOČA 5. októbra 2001 (SITA) – Stav veže Kostola sv. Jakuba je viac ako havarijný,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede vedúci Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč. Prieskum veže, ktorý vykonali tohto roku pracovníci ORA potvrdil vysoký stupeň poškodenia celých kamenných blokov. Spolu s prieskumom urobili reštaurátori šablóny a sadrové odliatky najviac poškodených prvkov, ktorým hrozí vypadnutie zo steny. Súčasťou prieskumu bolo aj zameranie celej veže, ktoré doteraz neexistovalo.

Reštaurátori pôsobia v Levoči už 20 rokov

LEVOČA 12. júna 2003 (SITA) – Kostol sv. Jakuba v Levoči, kláštorný kostol v Červenom Kláštore a mauzóleum Andrassyovcov v Trebišove sú prioritami, na ktorých v súčasnosti pracuje Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči. Tohto roku by malo byť ukončené južné nárožie s priľahlou balustrádou na kostole sv. Jakuba v hodnote 17 mil. Sk.