Verejný odpočet Múzea obchodu

Na pôde Ministerstva hospodárstva SR sa uskutočnil verejný odpočet za rok 2004 Múzea obchodu za účasti jeho riaditeľa Marcela Jucka a pracovníka odboru vnútorného obchodu MH SR Petra Vojtka. Múzeum obchodu je rozpočtovou organizáciou v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Jeho poslaním je najmä tvorba, ochrana, odborné spravovanie a prezentácia zbierkového fondu dokumentujúceho vývoj obchodu a pohostinstva na území Slovenska. Zbierkový fond spravuje múzeum ako súčasť kultúrneho dedičstva národa a štátu. Kvantitatívne predstavuje zbierkový fond 59.952 kusov predmetov, písomností a iných dokumentačných foriem. Svojim pôsobením sa múzeum orientuje na celú populáciu s dôrazom na mládež na akomkoľvek stupni vzdelávania. Zbierkový fond sa prezentuje najmä výstavnou činnosťou, či už prostredníctvom stálej expozície v kaštieli v Klobušiciach pri Ilave alebo putovnými výstavami na Slovensku , aj v Českej republike. Fond sa nepriamo prezentuje aj prostredníctvom spolupráce so subjektami reklamy, filmu, či obchodu. Stálu expozíciu v roku 2004 navštívilo 4 811 návštevníkov. Múzeum sa predstavuje aj svojimi putovnými výstavami. V Českej republike pokračovalo putovanie výstavy „Historická reklama (zo zbierok Múzea obchodu)“. V roku 2004 bola inštalovaná v Mestskom múzeu v Moravskej Třebovej, v Regionálnom múzeu v Žďári nad Sázavou a Mestskom muzeu v Bystřici nad Pernštejnem. Výstava pokračuje aj v roku 2005.

Na Slovensku sa realizovala výstava „Čím poslúžime?(Obchod v minulosti)“ vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci vo výstavných priestoroch Robotníckeho domu, v Tríbečskom múzeu v Topoľčanoch v historickej budove súdu a v Západoslovenskom múzeu v Trnave v priestoroch historického kláštora klarisiek. MO spolupracovalo aj pri realizácii rôznych výstav s Malokarpatským múzeom v Pezinku, s Vlastivedným múzeom v Galante, Múzeom mincí a medailí v Kremnicí a s Poľnhospodárskym múzeom v Nitre. Múzeum sa zúčastnilo na veľtrhu Printing 04´ s výstavou k dejinám obalu a reklamy a na Panónskom jesennom veľtrhu 2004 v Neusiedel am See v Rakúsku ako súčasť prezentácie Západoslovenského regiónu.

Zbierkový fond MO bol v roku 2004 obohatený o 333 ks zbierkových predmetov a písomností v nadobúdacej cene 149.910,- Sk. Prvoradou úlohou do budúcnosti bude realizácia novej stálej expozície v podkrovných priestoroch kúrie Juraja Alberta – sídelnej budovy múzea v Bratislave – Podunajských Biskupiciach, pretože majiteľ kaštieľa v Klobušiacich hodlá objekt predať a požaduje vysťahovanie expozície. Prvá stavebná etapa rekonštrukcie podkrovných bola úspešne ukončená a skolaudovaná. Na tieto účely múzeum vynaložilo z kapitálových výdavkov sumu 9.934.886,30,- Sk. Pred múzeom stojí náročná úloha vytvorenia atraktívneho moderného interiéru a zaujímavej expozície.

Svoje úlohy MO v roku 2004 zabezpečovalo iba s 8 zamestnancami, čo je však podľa vyjadrenia riaditeľa Múzea pre kompletné a kvalitné zabezpečenie činnosti nepostačujúce. MO bol schválený rozpočet výdavkov na rok 2004 na 13.753.000 Sk, z toho na bežné výdavky 3.806.000 Sk, na kapitálové výdavky 9.947.000 Sk. V septembri bol rozpočet výdavkov v rámci všeobecného zvyšovania platových taríf zvýšený na 1.164.000 Sk, z toho bežné výdavky o 30.000 Sk t. j. na 3.664.000 Sk. V auguste bol rozpočet na bežné výdavky v rámci zvýšenia platových taríf upravený na 3.841.000 Sk. Takto sa celkový rozpočet zvýšil na 13.788.000 Sk. Príjmy múzea boli stanovené na 50.000,- Sk, naplnené boli na 162 % vo výške 80.812,22,-Sk.

Zástupca MH SR Peter Vojtko z odboru vnútorného obchodu pozitívne hodnotil prácu Múzea obchodu v minulom roku, ktoré aj napriek chýbajúcim odborným pracovným silám zabezpečuje kvalitne úlohy vyplývajúce z predmetu činnosti a robí dobré meno Slovensku aj v zahraničí. Osobitne ocenil podiel múzea na vzdelávaní budúcich zamestnancov obchodu a pohostinských služieb v súvislosti s jeho spolupracou so strednými odbornými učilišťami.

(MH SR – dh)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začiatky Slovenského národného múzea

Začiatky Slovenského národného múzea (SNM) sú spojené s úsilím slovenského národa o národnú emancipáciu a sebaurčenie. SNM nadväzuje na tradície Múzea Matice slovenskej a Múzea Národného domu v Martine, ktoré rozvíjala Muzeálna slovenská spoločnosť. Tieto úsilia vyvrcholili r.1908 otvorením prvej stálej expozície v Martine v budove postavenej z národnej zbierky. Múzeum si od začiatku budovalo zbierky archeologické, etnografické, historické, numizmatické, umeleckohistorické, výtvarné a prírodovedné.

Slovenské národné múzeum

Začiatky Slovenského národného múzea (SNM) sú spojené s úsilím slovenského národa o národnú emancipáciu a sebaurčenie. SNM nadväzuje na tradície Múzea Matice slovenskej a Múzea Národného domu v Martine, ktoré rozvíjala Muzeálna slovenská spoločnosť.

Ča starého v múzeu?

Slovenské lesnícke a drevárske múzejníctvo má za sebou zložitú a strastiplnú cestu. Prvá etapa tejto cesty začína ustanovením Lesníckeho múzea pri Zemedelskom múzeu v Bratislave v roku 1927.

Vlastivedné múzeum v Galante oslavuje štyridsiatku

Vlastivedné múzeum v Galante v tomto roku oslavuje 40. výročie svojho vzniku. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ múzea Jozef Keppert, za celú dobu existencie sa im podarilo zhromaždiť viac ako 20-tisíc zbierkových predmetov, ktoré dokumentujú históriu a ľudovú kultúru okresu Galanta. Prevažná časť je súčasťou etnologickej zbierky, obsahuje napríklad ľudový odev či náradie, najmä z galantského regiónu. Ďalšie predmety sú zaradené do historickej, umeleckej a archeologickej zbierky. Mnohé zbierkové rarity však ešte len čakajú na reštaurovanie. Súčasťou osláv 40. výročia bude aj výstava, ktorú otvoria 10. novembra. Návštevníkom ponúkne výber toho najlepšieho zo zbierok múzea. “Verejnosť doteraz nemala možnosť vidieť napríklad predmety nájdené pri archeologickom výskume v Gáni,” uviedol Keppert.