Verejnosti už je známich sedem divov Banskobystrického kraja

Zrúcanina Pustý hrad vo Zvolene, niekdajší kláštor v Hronskom Beňadiku, mesto Banská Štiavnica, technická pamiatka Čiernohronská lesná železnička, obec Špania Dolina, Kremnická mincovňa a drevený evanjelický kostol v Hronseku tvoria sedem divov Banskobystrického kraja, ktoré si vo vyše pol roka trvajúcej ankete vybrali jeho obyvatelia. Ako informoval hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja Peter Hajnala, do dvojkolovej ankety sa zapojilo takmer 2 700 hlasujúcich. Spomedzi 62 tipov na rôzne zaujímavé, historicky, kultúrne či prírodne výnimočné lokality, ktoré v prvom kole poslalo od mája do augusta takmer 300 ľudí, vybrala redakčná rada mesačníka Náš kraj do druhého kola 45 návrhov. Hlasovanie v druhom kole prebiehalo od septembra do konca roka, a to buď poštou prostredníctvom kupónov zverejnených v mesačníku Náš kraj, alebo internetom na oficiálnej stránke samosprávneho kraja.

Prvé miesto si vybojoval Pustý hrad vo Zvolene, rozlohou najväčší na Slovensku, ktorý dostal 226 hlasov. O tri body menej dostal niekdajší benediktínsky Kláštor v Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica, ktorého chrám patrí k najvýznamnejším gotickým stavbám na Slovensku. Mesto Banská Štiavnica, ktoré je zapísané v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, obsadilo s podporou 152 hlasujúcich tretie miesto. Čiernohronská železnica, premávajúca územím obcí Valaská, Hronec a Čierny Balog v okrese Brezno, dostala 146 hlasov. Obec Špania Dolina pri Banskej Bystrici, prezývanú aj Malá Banská Štiavnica, podporilo v ankete 140 hlasujúcich. Jeden z najstarších nepretržite vyrábajúcich podnikov na Slovensku – Kremnickú mincovňu, ktorá razí mince od roku 1328, zaradilo medzi divy 137 hlasujúcich. Sedmičku divov uzatvára ďalšia pamiatka zo zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO – drevený artikulárny kostolík v Hronseku v okrese Banská Bystrica, postavený v rokoch 1725 až 1726. Do zoznamu UNESCO bol spolu s ďalšími siedmimi drevenými kostolmi na Slovensku zapísaný v júli 2008 a do zoznamu siedmich divov Banskobystrického kraja ho zaradilo 134 hlasujúcich.


Anketu Sedem divov nášho kraja vyhlásil Banskobystrický samosprávny kraj za účelom svojej propagácie v cestovnom ruchu. Okrem víťazných návrhov boli v druhom kole aj viaceré hrady, jaskyne, vodopády, Telgártska železničná slučka a viadukt, fujara, Dobročský prales, banskoštiavnické tajchy, banskoštiavnická kalvária, kúpele Sliač či rozprávková dedina Habakuky v turistickom stredisku Donovaly. Spomedzi účastníkov ankety vyžrebuje predseda BBSK a zároveň europoslanec Vladimír Maňka troch výhercov, ktorých pozve na návštevu sídla Európskeho parlamentu v Bruseli alebo Štrasburgu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Spišská Nová Ves má svojich sedem divov

Obyvatelia a návštevníci Spišskej Novej Vsi v ankete rozhodli o siedmich divoch mesta. Takmer všetky divy Spišskej Novej Vsi môžu návštevníci obdivovať celoročne. Jeden zo siedmich divov mesta Spišská Nová Ves môžu vidieť a zažiť obyvatelia a návštevníci mesta len raz ročne, keďže ide o tradičný Spišský trh, ktorý sa umiestnil na šiestom mieste z celkovo 31 nominovaných pozoruhodností mesta. Najviac hlasov v ankete získal rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste. Kostol je výnimočný najvyššou kostolnou vežou na Slovensku, ktorá meria 87 metrov.

Lokality UNESCO na Slovensku – Banská Štiavnica

Rýchly rozkvet a sláva slobodného kráľovského mesta Banská Štiavnica priamo súviseli s jeho bohatými rudnými žilami a možnosťami ich exploatácie. Priamym dôkazom významu mesta je nielen jeho značná rozloha už v románskom období ale i výstavnosť architektúry. Reprezentatívny stred mesta, ktorý sa doformoval v priebehu 16. storočia, charakterizujú popri rozsiahlych goticko-renesančných meštianskych domoch i mestská radnica a neskorogotický kostol sv. Kataríny.

Lokality UNESCO na Slovensku – Spišský hrad

Jedinečnému urbanisticko-krajinárskemu komplexu stredného Spiša dominuje ruina Spišského hradu. Hrad patrí k najväčším fortifikačným stredovekým komplexom v strednej Európe. Jeho protipól tvorilo už v románskom období sídlo cirkevnej správy – Spišská Kapitula, ktorá je charakterizovaná impozantným dvojvežím katedrály sv. Martina. Tieto centrá moci a správy Spiša prepája svojou zástavbou podhradská osada, neskôr mestečko s typickými renesančno-barokovými meštianskymi domami, dnešné Spišské Podhradie.