Verejnosť môže rozhodnúť, ktorý vzácny organ obnovia

Obrázok k článku od zora.

Verejnosť môže rozhodnúť o obnove vzácnych organov. Umožní to 9. ročník súťaže Poklady Slovenska, ktorý vyhlásila Nadácia VÚB. Hlasovať za jeden z vybraných deviatich organov môže každý od 12. do 25. februára na webstránke http://www.nadaciavub.sk/poklady. Pri rozhodovaní môžu účastníkom hlasovania pomôcť aj zverejnené bližšie informácie o histórii, unikátnych charakteristikách a aj súčasnom stave každého organa. Nadácia zabezpečí reštaurovanie nástroja s najvyšším počtom hlasov grantom 30-tisíc eur na jeseň tohto roku, informovala PR manažérka VÚB Alena Walterová v tlačovej správe.

 

Organ má prívlastok aj „kráľ hudobných nástrojov. Snúbia sa v ňom prvky umelecké s tými technickými a každý je jedinečný po zvukovej, výtvarnej aj konštrukčnej stránke. Na Slovensku sa do súčasnosti zachovalo veľké množstvo historických organov. „Dá sa povedať, že u nás máme organy aj v tej najmenšej dedinke, čo nie je pravidlom ani v mnohých krajinách západnej Európy. Sú to unikáty a mnohé boli najväčšími nástrojmi vo svojej dobe. Ich technicko-umelecký stav je však v drvivej väčšine zlý až kritický a ich obnova súčasnými dostupnými finančnými prostriedkami je problematická,“ cituje tlačová správa vedeckého pracovníka z Ústavu hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied, organológa Andreja Štafuru. Štafura dodal, že reštaurovanie organov je v porovnaní s inými pamiatkami náročnejšie. Sú totiž z rôznych materiálov a musí sa zachovať ich zvuk.

 

V spolupráci s pracovníkmi Ústavu hudobnej vedy SAV zaradila Nadácia VÚB tento rok do svojho súťažného programu Poklady Slovenska spolu deväť organov na území našej krajiny, ktoré nutne potrebujú obnovu. O grantový príspevok na reštaurovanie sa uchádzajú tieto vzácne hudobné nástroje:

Obrázok k článku od zora.najväčší zachovaný barokový organ na Slovensku v kostole Evanjelickej cirkvi a.v. v Gelnici;

Obrázok k článku od zora.barokový organ v kostole sv. Petra a Pavla v považskej obci Pruské;

Obrázok k článku od zora.jediný zachovaný truhlicový organ na Slovensku zo 17. storočia v kaplnke kaštieľa v Sv. Antone;

Obrázok k článku od zora.organový pozitív z 18. storočia v kaplnke hradu Krásna Hôrka;

Obrázok k článku od zora.najstarší zachovaný kompletný organový prospekt hlavného stroja na Slovensku v Rímskokatolíckom kostole sv. Mikuláša v Prešove;

Obrázok k článku od zora.barokový organ s ojedinelou výzdobou píšťal v kostole Evanjelickej cirkvi a.v. v Levoči;

Obrázok k článku od zora.organ z obdobia romantizmu v Rímskokatolíckom kostole sv. Petra a Pavla v Jelšave;

Obrázok k článku od zora.barokový organ z 18. storočia v Rímskokatolíckom kostole Premenenia Pána v Španej Doline 

Obrázok k článku od zora.dvojmanuálový barokový organ v Rímskokatolíckom kostole v obci Báč pri Dunajskej Strede.

 

„Slovensko ukrýva veľa umeleckých historických pokladov. A o väčšine z nich široká verejnosť ani nevie. Sme presvedčení, že Slováci majú byť na čo hrdí. Aj preto chceme dlhodobo poukazovať na toto kultúrne dedičstvo, hovoriť o aktuálnom, doslova krízovom stave konkrétnych pamiatok a ponúknuť riešenie na ich záchranu. To je cieľ nášho programu Poklady Slovenska, v rámci ktorého sa tento rok za podpory aktívnych ľudí pokúsime zachrániť vzácny hudobný nástroj nevyčísliteľnej hodnoty,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch.

 

Nadácia VÚB pomohla v minulosti pri záchrane viacerých pamiatok. Hlasy verejnosti rozhodli napríklad o záchrane renesančnej zvonice v podtatranskej obci Vrbov, sôch antických bohov v Piešťanoch, Leopoldovej brány v Komárne, vitráže v Spišskej Kapitule, fresiek v stredovekom kostolíku v obci Čerín či diela Majstra Pavla z Levoče – jeho Súsošia Kalvárie v Spišskej Novej Vsi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zreštaurovaný barokový organ sa opäť rozozvučí

POPRAD 18. januára 2001 (SITA) – Necelé štyri mesiace trvalo reštaurovanie barokového organu v kostole sv. Juraja v mestskej časti Popradu Spišskej Sobote. V nedeľu o 16:00 sa v kostole uskutoční slávnostný koncert, na ktorom predstavia celú šírku a rozsah zreštaurovaného organu, uviedol pre agentúru SITA správca rímsko-katolíckej farnosti v Spišskej Sobote Michal Lipták.