Vedľa diel Warhola vystavujú obrazy zosnulého Kaufmana

Diela popredného amerického umelca postpop-artu Steva Kaufmana sú na Slovensku zastúpené iba v dvoch umeleckých inštitúciách – v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a v Košiciach v Mihal Gallery. Umelec zomrel minulý týždeň v Los Angeles v USA. Niekoľko obrazov zosnulého umelca je ešte v súkromných zbierkach.

Kaufman bol aktívnym asistentom Andyho Warhola, stál po jeho boku až do jeho smrti v roku 1987. Ako uviedol pre agentúru SITA kurátor múzea v Medzilaborciach Michal Bycko, momentálne môžu návštevníkom ponúknuť pohľad na deväť Kaufmanovych obrazov. Sú medzi nimi portréty slávnych ľudí ako Marilyn Monroe I., II., Albert Einstein, Frank Sinatra či skupina Beatles. Obrazy pochádzajú zo súkromných zbierok, múzeum ich má zapožičané na neurčitú dobu. Mnohé americké galérie po Kaufmanovej smrti okamžite zvýšili ceny jeho diel takmer o 100 percent. Bycko si netrúfa odhadnúť, akú cenu majú dnes tie, ktoré sú v ich múzeu.


Martin Cubjak z Múzea moderného umenia Andyho Warhola uviedol, že Kaufman patril k špičkám súčasného svetového postpop-artu, ktorého diela sú v zbierkach mnohých významných umeleckých inštitúcií a v súkromných zbierkach takých osobností, ako napr. Billa Clintona, Baracka Obamu, Bona z U2, Eltona Johna, rodiny Franka Sinatru, Brucea Springsteena, Tonyho Shafraziho, vo Vatikánskom múzeu je portrét Jána Pavla II. Mnohí ho vedľa Damiena Hirsta pokladajú za Andyho Warhola súčasnej doby.


Už keď mal Steve Kaufman 15 rokov, bol v známej graffitti skupine, ktorá vystavovala vo Whitney Muzeum v New Yorku. V roku 1978 sa stretáva s Andym Warholom a ostáva pri ňom až do jeho smrti. Bol to práve Kaufman, kto predal niekoľko Warholových diel Calvinovi Kleinovi a Stevovi Rubellovi. Spolu s Keithom Haringom patril medzi aktívnych členov spolku boja proti AIDS. Po smrti Andyho Warhola si zriadil vlastné štúdio a otvoril výtvarnú tému o ľuďoch, žijúcich na okraji spoločnosti. V roku 1989 vytvoril tri portréty anonymných bezdomovcov, ktorých vizuály boli umiestnené v 46 mestách na rôznych autobusových linkách. Výťažok z predaja a propagácie v sume 4,72 miliónov dolárov venoval charite na podporu bezdomovcov. V roku 1990 realizoval predaj nedokončených Warholových portrétov na žiadosť jeho klientov. O rok neskôr dostáva cenu – Undergroundový umelec roka v USA – najmä za svoje aktivity v oblasti AIDS, pomoci bezdomovcov a boja za rasovú harmóniu.


V roku 1994 presťahoval svoje štúdio do Los Angeles, kde začal pracovať na dlhodobej výtvarnej téme Comic Book Pop Art. Zároveň sa intenzívnejšie venoval portrétom slávnych osobností. Známe sú aj jeho výtvarné experimenty, na ktoré pozýval deti z väzenia, predtým pôsobiace v rôznych mestských gangoch. Vytváral charitatívne programy so starostom mesta Los Angeles. V roku 2004 už spolupracoval so 754 deťmi, bezdomovcami a väzňami, ktorí participovali na jeho téme Portrét a Collage.


Ako uviedol Cubjak, vlani v máji sa uskutočnila jeho výstava v Coca-Cola Museum of Contemporary Art, kde v prvý deň múzeum navštívilo 17 600 ľudí. Riaditeľstvo múzea verejne vyhlásilo, že v priebehu troch mesiacov múzeum navštívilo viac ako 500-tisíc návštevníkov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Múzeum Andyho Warhola má 20 rokov

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach oslávi v roku 2010 20. výročie svojho založenia. Jeho ambíciou je pripraviť novú koncepciu dramaturgie s prihliadnutím na širšie poňatie popu. Kurátor múzea Michal Bycko uviedol, že návštevníkom chcú ponúknuť multimediálne umenie, v ktorom sa pop-art prelína s popovou muzikou, ktoré v 50. rokoch valcovali svet. Múzeum sa chce širšie venovať aj etnografickému a národopisnému skúmaniu rodiny Warholovcov. Nechce byť len galériou obrazov, ale svojim hosťom chce ponúknuť bohatú zbierku artefaktov, ktoré patrili umelcovi a získať čo najviac informácií o jeho pôvode.

V Los Angeles ukradli vzácnu zbierku diel Andyho Warhola

Z domu losangeleského biznismena ukradli zbierku diel Andyho Warhola v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, informovala v piatok 11. septembra 2009 tamojšia polícia. Kolekcia obsahuje 10 známych obrazov slávnych športovcov, ktoré Warhol namaľoval koncom sedemdesiatych rokov 20. storočia. Sú medzi nimi napríklad boxerský šampión Muhammad Ali, tenistka Chris Evert, basketbalová hviezda Los Angeles Lakers Kareem Abdul-Jabbar, krasokorčuliarka Dorothy Hamill alebo O.J. Simpson.