Vedec tvrdí, že objavil hrob Nefertiti

Obrázok k článku

Britský vedec Nicholas Reeves tvrdí, že objavil hrob kráľovnej Neferneferuaten Nefertiti, známej iba ako Nefertiti. Egyptológ pôsobiaci na Univerzite v Arizone publikoval správu, v ktorej napísal, že miesto posledného odpočinku manželky faraóna Achnatona sa nachádza v miestnosti za stenou hrobky jej údajného syna Tutanchamóna. Tú v roku 1922 objavil Howard Carter.

 

Reeves analyzoval skeny stien Tutanchamónovej hrobky v Údolí kráľov pri egyptskom Luxore. Ako napísal, vďaka radaru objavil pod omietkou stopy po zamurovaných otvoroch. Tie podľa neho vedú do ďalších miestností, pričom jedna je sklad a druhá, severná, je pohrebná miestnosť slávnej Nefertiti, ktorá zomrela približne v roku 1330 pred naším letopočtom. Vedec sa pritom opiera o skutočnosť, že miestnosť sa nachádza napravo od vstupnej šachty, čo bolo pri hroboch egyptských kráľovien typické.

 

Podľa Reevesa teda Tutanchamónov hrob vznikol dodatočne rozšírením vstupu do Nefertitinej hrobky. Reeves týmto tvrdením ponúka odpoveď na otázku, prečo je miestnosť, v ktorej faraóna pochovali, rovnako veľká ako predsieň, čo nezodpovedá jeho postaveniu. Vedec predpokladá, že kráľovský dvor sa po náhlej smrti vládcu zmietal v kríze, a preto ho pochovali v existujúcom hrobe. No kým jeho hrobku neskôr vyplienili, hrobka Nefertiti ostala nedotknutá tri tisícročia.

 

“Každý kúsok dôkazu nie je sám osebe presvedčivý, no ak ich spojíte, ťažko sa mojim záverom vyhnete,” vyjadril sa Reeves pre The Economist. “Ak sa mýlim, tak sa mýlim. No ak mám pravdu, toto je potenciálne najväčší archeologický objav, aký sa kedy podaril,” doplnil. “Bola by som veľmi prekvapená, ak by táto hrobka vznikla ako hrob Nefertiti, keďže podľa mňa je pravdepodobnejšie, že zomrela počas vlády svojho manžela a tak ju pochovali v Amarne, meste postavenom na príkaz Achnatona v strednom Egypte,” povedala pre The Times Joyce Tyldesley z Univerzity v Manchestri.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia zrekonštruovali podobizeň kráľovnej Nefertiti

Káhira, 15. augusta 2003 (TASR) – Skupine egyptológov sa podarilo zrekonštruovať podobizeň legendárnej egyptskej kráľovnej Nefertiti. Tvár vládkyne vytvoril tím archeológov, ktorí veria, že v jednej z hrobiek v luxorskom Údolí kráľov objavili múmiu Nefertiti, manželky kacírskeho kráľa Amenhotepa IV. – Achnatona zo 14. storočia.

Obnova.sk Foto

Káhira chce Nemecku dokázať krádež busty Nefertiti

Egypt čoskoro poskytne dôkazy o tom, že 3400 rokov starú bustu kráľovnej Nefertiti vyviezlo Nemecko z africkej krajiny nelegálne. Vyhlásil to šéf egyptských pamiatkarov a archeológov Záhí Havás. V rozhovore pre berlínsky denník Tagesspiegel uviedol, že “ešte zhromažďujú informácie, očakáva však, že onedlho ich bude dosť na to, aby predložili formálnu žiadosť berlínskemu múzeu o návrat busty.” Legendárnu sochu priviezli do Berlína v roku 1913, rok po tom, ako ju na brehu Nílu objavil nemecký archeológ Ludwig Borchardt.