Vedci odkryli hrobku mayského kráľa

Archeológovia v Guatemale objavili hrobku mayského kráľa, v ktorej sa nachádzala dobre zachovaná keramika či detské kosti. Vedci môžu vďaka tomuto objavu lepšie pochopiť rituálne zvyky Mayov. Pohrebnú komoru odkryli ešte v máji pod pyramídou El Diablo v meste El Zotz nachádzajúcom sa v džungľou pokrytej oblasti Petén. Podľa vedcov ju vytvorili niekedy v rozmedzí rokov 300 až 600 n. l. Verejnosť sa o objave archeológov dozvedela až vo štvrtok. Dobre zapečatená hrobka pomohla ochrániť textil, drevorezby a červenú a žltú keramiku ozdobenú motívmi rýb a diviakov, uviedli vedci.
V stredoamerickej krajine sa nachádza množstvo pyramíd a ruín starovekej mayskej civilizácie, ktorá svoj vrchol dosiahla v rokoch 250 až 900 n. l. a pokrývala územie tiahnuce sa od dnešného Hondurasu až po stredné Mexiko. Archeológovia tvrdia, že vykopávky v meste El Zotz poskytli nový pohľad na pohrebné zvyky spomínanej civilizácie. Počas pohrebov mayských kráľov často dochádzalo k obetovaniu mladých ľudí, no pri najnovšom objave archeológovia odkryli telá asi ročných detí. Mayského kráľa pochovali v tradičnom tanečnom kostýme, ktorý bol ozdobený mušľami a kúskami vzácnych kameňov – jadeitov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vedci objavili nedotknutú hrobku starú viac než 3 500 rokov

Archeológom sa v ruinách kráľovského paláca Qatna v centre Sýrie podarilo objaviť posmrtnú komoru plnú ľudských pozostatkov a darov, ktorá viac než 3 500 rokov zotrvala nedotknutá a uzavretá. Vedci z Univerzity Eberharda Karla v nemeckom Tübingene, ktorí stoja za výskumom, dnes naznačili, že okrem pokladu nevyčísliteľnej hodnoty našli vnútri komory aj pozostatky viac než 30 ľudí. Dodali, že telá mohli patriť “kráľovskej rodine z Qatny alebo členom panovníckeho dvora” a označili za pozoruhodné, že komora ostala uzatvorená tri a pol tisícročia, bez toho aby sa jej lupiči čo i len dotkli.