Vedci objasnili takmer dvetisícročnú smrť dievčaťa

Obrázok k článku

Britskí vedci objasnili smrť mladej ženy, ktorá zomrela pred takmer dvoma tisíckami rokov. Jej telo objavili archeológovia na mieste niekdajšej rímskej usadlosti v dnešnom grófstve Kent, informovala britská vysielacia spoločnosť BBC.

“Bola zabitá rímskym mečom, ktorý jej niekto zapichol do zadnej časti hlavy,” uviedol Paul Wilkinson, šéf vykopávok. “Podľa miesta vstupnej časti rany v tom čase kľačala,” vysvetlil.

Wilkinson je riaditeľom SWAT Archaeology, spoločnosti, ktorá uskutočňuje vykopávky na staveniskách, kde by sa mohli nachádzať historické artefakty. Až po jej pracovníkoch prichádzajú na miesto ťažké stavebné stroje. Podľa Wilkinsona žena, ktorej pozostatky vykopali, bola vo veku 16 až 20 rokov, keď ju zabili, jej kosti naznačujú, že bola zdravá.

Šéf archeológov verí, že bola pochovaná v narýchlo vykopanom hrobe. “Ležala tvárou dole a bola vytočená tak, že jedno z jej ramien bolo pod telom. Jedna z jej nôh dokonca z hrobu trčala,” vysvetlil. Pochovali ju neďaleko rímskeho mesta, pričom cintorín sa nachádzal neďaleko. Pri tele sa nachádzali kúsky keramiky zo železnej doby približne z roku 50 nášho letopočtu, čo naznačuje, že patrila k domácemu obyvateľstvu. Ďalšou indikáciou jej pôvodu je fakt, že jej telo ležalo v severojužnom smere, čo bol zvyk pohanov, na rozdiel od zvyku Rimanov pochovávať mŕtvych vo východozápadnom smere.

Dobývanie Británie Rimanmi sa začalo v roku 43 nášho letopočtu. Krátko na to sa začala výstavba cesty Watling Street spájajúcej mestá Canterbury a St Albans. Rímske mesto, kde sa našlo telo, stálo na tejto ceste neďaleko dnešného Favershamu. Miestne úrady vykopané pozostatky opäť pochovajú.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Čína: Hrobka Pani Dai patrí k najzachovalejším nálezom

Pani Dai bola ženou čínskeho šľachtica, ktorá zomrela vo veku 50 rokov na srdcový infarkt. Trpela nadváhou, cukrovkou, mala vysoký krvný tlak a cholesterol, ochorenie pečene, žlčové kamene a jej tepny boli úplne upchaté. Neviedla najzdravší život, no jej telo je jedným z najlepšie zachovalých v histórii. Pochovali ju približne pred 2100 rokmi a jej hrobku našli začiatkom sedemdesiatych rokov na vrchu Mawangdui, v oblasti Čangša, neďaleko hlavného mesta provincie Hunan v Číne. V jej blízkosti objavili viac než 1400 podobne zachovalých artefaktov, ktoré jej mali pomáhať v posmrtnom živote.

Objavili najstaršie obydlie vo Veľkej Británii

Britskí archeológovia z University of York a University of Manchester objavili pozostatky najstaršieho obydlia na území Veľkej Británie. Kruhová štruktúra nachádzajúca sa na nálezisku Star Carr neďaleko mesta Scarborough vznikla podľa odborníkov približne v roku 8500 p.n.l. To je o 500 rokov skôr než doteraz najstaršie obydlie objavené v mestečku Howick.