Vďaka dotácii vznikne v Kovačici Jonášovo múzeum

Slovensko kúpi dom Martina Jonáša v srbskej Kovačici, v ktorom jeden z najvýznamnejších insitných maliarov žil a pracoval, a zriadi v ňom múzeum. Vláda d12. mája 2010 schválila investíciu vo výške 223 707 eur. Budovu odkúpia za 50-tisíc eur, ďalších stotisíc pôjde na odkúpenie obrazov a všetkých vecí v interiéri a zvyšok na rekonštrukciu a prispôsobenie budovy. Financovanie projektu bude kryté z rezervy vlády a nebude mať dopad na zvýšenie deficitu štátneho rozpočtu.

Obec Kovačica v Srbsku vznikla po osídlení Slovákmi začiatkom 19. storočia. Folklórne i etnografické osobitosti života obyvateľov Kovačice, ktorí už viac ako 200 rokov zachovávajú kultúrne dedičstvo, boli impulzom k vzniku osobitého insitného umenia. K najvýznamnejším umelcom kovačickej insity patrí Martin Jonáš. Ten začal maľovať v roku 1944 a následne sa stal jedným z najznámejších a najoceňovanejších umelcov insity. Medzi najvýznamnejšie ocenenie patrí zlatá medaila z Ríma z roku 1978. Jeho päť grafík zaradili do kolekcie svetoznámych umelcov na výstave v Capri v roku 1976. Vystavoval na viac ako 300 výstavách v 50-tich krajinách sveta. Zomrel v roku 1996.


Dom, v ktorom pracoval a žil, postavili v prvej polovici 20. storočia. Skladá sa z viacerých miestností, ktoré sú zariadené starým nábytkom, množstvom umeleckých diel, diplomami, medailami, bohatou odbornou literatúrou, historickými dokumentmi a starými periodikami spätými s dejinami slovenského života vo Vojvodine. V zrekonštruovanom dome budú po ukončení projektu vystavené predmety zo života umelca. Tematické izby budú rozdelené na obrazovú, tanierovú, izbu s bábikami zo šúpolia a etnografickú izbu s autentickou podobou. Jedna z izieb bude využívaná multimediálne na prehliadky pôvodných filmov, kníh, fotografií, článkov z novín. Bude zriadená i dielňa pre návštevníkov, aby si mohli vlastnoručne zhotoviť suvenír podľa majstrových technológií. Časť expozície bude tvoriť otvorená galéria, kde sa počas leta budú meniť exponáty z Jonášovej umeleckej kolekcie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Insitní maliari z Kovačice vystavujú v Banskej Štiavnici

4. novembra o 14.00 hod. bude v banskoštiavnickej galérii na Trojičnom námestí sprístupnená výstavu Kovačičskej insity, v autorskej koncepcii Jána Hrka z Kovačice. Výstava, posledná tohto roku a teda predvianočná, predstavuje do 40 obrazov a 8 grafických listov najznámejších maliarov, zo zakladateľskej generácie sa predstavuje Martin Jonáš a Zuzana Chalupová, z druhej generácie Pavel Hajko, Alžbeta Čižíková, Ján Husárik, Ján Strakúšek, Michal Povolný, Anna Kňazovicová a ďalší.