Vatikánske múzeá vystavia kresťanské nálezy zo Slovenska

Obrázok k článku

Kresťanské nálezy zo Slovenska budú môcť vidieť návštevníci z celého sveta na výstave vo Vatikánskych múzeách. Múzea ročne navštívi päť miliónov ľudí. Výstavu organizuje Archeologický ústav SAV v Nitre, Slovenské národné múzeum a Ministerstvo kultúry SR pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na naše územie. „Chceme svetovej verejnosti predstaviť tie najvýznamnejšie archeologické nálezy, dokladajúce počiatky kresťanstva na našom území a samozrejme aj v spojitosti s cyrilo-metodskou misiou,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Otvorenie výstavy bude koncom septembra alebo začiatkom októbra, trvať má do Vianoc. „V závere roka sa podarilo už definitívne určiť miesto, ktoré výstava bude mať v rámci rozsiahlych Vatikánskych múzeí, je to vcelku zaujímavý priestor pri vstupe do múzea. V súčasnosti sa spracúvajú štúdie na členenie tohto priestoru, na tvorbu vitrín a všetkého, čo s tým súvisí, až po propagačné materiály,“ doplnil Ruttkay.

Zhruba stovka predmetov bude zachytávať stopy kresťanstva na našom území od tých úplne prvých ešte v dobe rímskej až ranorománske umenie. Nálezy s kresťanskou tematikou pochádzajú z Bojnej, Bašoviec, Ducového, Devína, Bratislavy, Nitry, Čakajoviec, Krásna, Bohdanoviec a ďalších lokalít. Nitrianske biskupstvo na výstavu zapožičia Nitriansky evanjeliár z 11. storočia. Originál bude na výstave len istý čas, potom ho nahradí kópia. Organizátori výstavy chcú zároveň vyvinúť úsilie, aby vystavili vo Vatikáne aj Monomachovu korunu nájdenú v Ivanke pri Nitre. Uložená je v Národnom múzeu v Budapešti.

Podobná výstava nálezov súvisiacich s kresťanstvom bude od 5. júla do septembra aj v Kaplnke svätého Emeráma v katedrále na Nitrianskom hrade. Pripravuje ju Archeologický ústav v spolupráci s Ponitrianskym múzeom a Nitrianskym biskupstvom. Súčasťou aktivít archeológov pri príležitosti cyrilo-metodského jubilejného roka bude tiež konferencia na Bratislavskom hrade, ktorú organizujú spolu so Slovenským národným múzeom a Ministerstvom kultúry SR. „Ku konferencii vyšla aj publikácia, ktorá v skratke mapuje udalosti na našom území, ktoré sa udiali počas cyrilo-metodskej misie a odkaz tejto misie pre dnešok,“ dodal Ruttkay.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Nitre bude Klenotnica s najvzácnejšími nálezmi zo Slovenska

V bývalých kasárňach pod Zoborom v Nitre má vzniknúť Klenotnica s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska. Verejnosť v nej bude môcť po prvý raz vidieť cenné nálezy, ktoré boli doteraz schované v trezoroch. Budú medzi nimi predmety z drahých kovov, plastiky či vzácny originál Moravianskej Venuše z mamutoviny, ktorej vek sa odhaduje asi na 22 800 rokov. „Prezentácia bude zabezpečená proti krádeži aj proti poškodeniu nálezov,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Klenotnica bude súčasťou múzea, ktoré chce Archeologický ústav otvoriť v jednej zo svojich budov v areáli kasární v roku 2013, teda pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. V múzeu bude stála expozícia venovaná obdobiu Veľkej Moravy.

Nálezy z výskumov na trase R1 predstavia na výstave

Nálezy z archeologických výskumov na trase rýchlostnej cesty R1 predstaví výstava v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Vernisáž bude v utorok 8. júna o 14:00. Návštevníci si budú môcť pozrieť napríklad časť rímskej cisárskej sochy z pozláteného bronzu, šperky, prasleny či zaujímavé keramické súbory z Mikovho dvora pri Nitre. Množstvo nálezov bude pochádzať z Beladíc v okrese Nitra, kde bol jeden z najrozsiahlejších výskumov. Výstavu „R1 – Nitra – Tekovské Nemce – Banská Bystrica – Archeologické objavy“ organizuje Archeologický ústav v spolupráci s dodávateľom stavby Granvia Construction s.r.o., Nitrianskym samosprávnym krajom a múzeom.

Nitra: V hradnej katedrále predstavia archeologické nálezy

Výsledky archeologických výskumov v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade bude môcť vidieť aj verejnosť. Biskupstvo pripravuje stálu prezentáciu, ktorá bude novou atrakciou pre návštevníkov hradu. Pozrieť si tu budú môcť zrekonštruované a osvetlené múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. „Budú pod sklom, schváliť to však najprv musia pamiatkari,“ informoval agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Až po ich súhlase sa môže začať pracovať na realizácii prezentácie.

Odpovede

  1. Už ani ten riaditeľko zo

    Už ani ten riaditeľko zo SAVky neštrí lacnými rečami o solúnskych lingvistoch. Odkaz misie pre dnešok?? Jedine ako nevydarený národný mýtus.

    Fuj, zle mi je z týchto propagandistických kecov preceňujúcich význam byzantskej misie a to sme ešte len na začiatku tohto “pamätného” roka.

     

    Radšej pripájam “súvisiaci” článok na tému Vatikán a Slovensko

Comments are closed.