Varšavské múzeum vystavuje dlho stratené listy Frédérica Chopina

Obrázok k článku

Varšavské múzeum venované hudobnému skladateľovi Frédéricovi Chopinovi vo štvrtok 24. marca 2011 predstavilo šesť listov, o ktorých sa domnievali, že zmizli v roku 1939. Listy, ktoré skladateľ napísal svojim rodičom a sestrám v rokoch 1845 až 1848, sa stratili po vypuknutí druhej svetovej vojny. Múzeum začalo podnikať kroky na ich získanie po tom, ako sa v roku 2003 znovu objavili v súkromnej zbierke. Vystavovať ich budú do 25. apríla.

Podľa kurátorky múzea Alicje Knast, v roku 1932 listy vystavovali v Poľsku a v roku 1939 boli ešte stále vo Varšave. Predpokladá sa, že zmizli, rovnako ako mnohé iné kultúrne artefakty po tom, ako do Poľska vtrhli nacisti. Múzeu pri ich opätovnom získaní pomohol poľský obchodník s umením žijúci v Mexiku Marek Keller. Získal ich priamo od majiteľov, ktorí si však podľa jeho slov želali zostať anonymní. V listoch, ktoré sú napísané po poľsky, Chopin opisuje svoju tvorbu i každodenný život. Kolekcia obsahuje aj ďalšie dokumenty a listy od Chopinovej žiačky Jane Stirling jeho sestre Ludwike.

Skladateľ a klavirista Frédéric François Chopin bol známy najmä vďaka dielam pre klavír. Narodil sa v roku 1810 v Żelazowej Wole neďaleko Varšavy. Deň jeho narodenia nie je presne známy – podľa skladateľa samotného a jeho rodiny to bolo 1. marca, no podľa dokumentu z krstu, ktorý vznikol niekoľko týždňov po jeho narodení, to bolo 22. februára. V roku 1831 sa usadil v Paríži, kde 17. októbra 1849 ako 39-ročný zomrel na pľúcnu tuberkulózu.

Informácie zverejnila webová stránka www.bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Schindlerov zoznam je na predaj

Jeden z piatich zachovaných známych rukopisov s menami židov z obdobia II. svetovej vojny, známy ako Schindlerov zoznam, je na predaj. Zoznam, ktorý sa stal predlohou pre nakrútenie rovnomenného oscarového filmu z roku 1993, plánuje newyorský obchodník s pamätihodnosťami Gary Zimet predať za 2,2 milióna amerických dolárov (asi 1,65 milióna eur). Dokument nebudú môcť záujemcovia dražiť, získa ho prvý platca požadovanej sumy. Podľa obchodníka ide o jedinú súkromne vlastnenú kópiu. “Možno ide o najdôležitejší dokument vzťahujúci sa k druhej svetovej vojne,” povedal Zimet.

Objavili klavír, na ktorom hrával Wolfgang Amadeus Mozart

V Nemecku našli klavír, o ktorom sa predpokladá, že na ňom hrával známy rakúsky hudobný skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart a jeho hodnota môže dosahovať až niekoľko miliónov eur, uviedla v stredu nemecká rozhlasová stanica SWR. Nástroj podľa nej vyrobili v roku 1775. V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa dostal do rúk výrobcovi klavírov Martinovi Beckerovi z juhonemeckého mesta Baden-Baden, ktorý ho získal od štrasburského obchodníka so starožitnosťami. Keď sa Becker rozhodol piano vydražiť, hudobný historik si ponuku všimol a “mal tušenie, že by mohlo ísť o dlho stratený nástroj, na ktorom hrával Mozart, vždy keď bol v Štrasburgu,” uviedla stanica SWR.

Robert Doisneau 1912–1994

Narodil sa 14. 4. 1912 v Gentilly. V roku 1929 sa vyučil za litografa, ale už na konci toho istého roku sa rozhodol venovať sa fotografii. Začínal ako grafický dizajnér a reklamný fotograf. V roku 1932 mu časopis Excelsior uverejnil prvú fotoreportáž o blšom trhu v Paríži. V rokoch 1934–1939 pracoval ako priemyselný fotograf v automobilke Renault v Billancourte.

Potvrdili pravosť pozostatkov maliara Caravaggia

Kosti nájdené v kostole v talianskom mestečku Monte Argentario patria s najväčšou pravdepodobnosťou barokovému maliarovi Caravaggiovi. Tvrdia to talianski vedci zo štyroch rôznych univerzít, ktorí skúmaním maliarových telesných pozostatkov strávili rok. Podľa nich kosti muža, ktorý zomrel v roku 1610 vo veku 38 až 40 rokov, patria na 85 percent práve Caravaggiovi. Odborníci skúmali kosti aj pomocou rádiokarbónového datovania a taktiež analyzovali zvyšky DNA.