Vandalov, ktorí poškodili židovské hroby, potrestáme

LYON 10. augusta (SITA/AFP) – Francúzsky prezident Jacques Chirac v utorok sľúbil, že vandali, ktorí v pondelok zneuctili asi 60 hrobov na židovskom cintoríne v Lyone, sa nevyhnú vysokému trestu. “Francúzsko dôrazne odsudzuje tento hanebný skutok,” napísal Chirac v liste lídrovi miestnej židovskej obce Marcelovi Dreyfusovi. Vandali na hroby a pamätník židom zabitým v 2. svetovej vojne načarbali čiernou farbou keltské a hákové kríže a rôzne odkazy na Adolfa Hitlera. V súvislosti s incidentom polícia zatkla a vypočúva dvoch mužov. “V čase, kedy sa pripravujeme na oslavy 60. výročia vylodenia spojencov v regióne Provence a víťazstva nad nacistickými barbarmi, je tento podlý čin urážkou pamiatky vojakov z Lyonu a Francúzska a židovskej komunity,” vyhlásil Chirac, ktorého stredopravá vláda sa snaží potlačiť rastúci antisemitizmus šíriaci sa v krajine.
Podľa štatistík ministerstva vnútra počet rasistických a protižidovských útokov vo Francúzsku v prvej polovici roka 2004 významne stúpol, pričom došlo k 135 násilným činom voči židom a 95 útokom voči príslušníkom iných etnických skupín.

(SITA, tb;hd), 0214

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ministerstvo vnútra vydáva katalógy vojnových hrobov

Ministerstvo vnútra SR knižne vydá “Katalóg vojnových hrobov príslušníkov Červenej armády, padlých v období 2. svetovej vojny, pochovaných na území SR“ a “Katalóg padlých nemeckých vojakov v období 1. a 2. svetovej vojny, pochovaných na území SR“. Agentúru SITA o tom informovala z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra Ľudmila Staňová. “Katalógy vyjdú v počte 100 kusov. Ich vydanie vyplynulo z rokovaní Spoločnej slovensko-ruskej medzivládnej komisie pre starostlivosť o vojnové hroby a z úspešnej bilaterálnej spolupráce so Spolkovou republikou Nemecko,” uviedla Staňová. Ako ďalej dodala, v úvodnej textovej časti týchto publikácií čitateľ nájde historické súvislosti bojov a vojenských operácií, straty na životoch ako aj spôsoby pochovávania padlých vojakov. “Nechýbajú informácie o exhumáciách, prepochovaniach, výstavbe ústredných vojnových cintorínov a právny vývoj starostlivosti o vojnové hroby v SR,” uviedla. V ďalšej časti sa nachádza fotodokumentácia, mapky a údaje o konkrétnych vojnových hroboch padlých vojakov podľa územnosprávneho usporiadania SR. “Súčasťou katalógov sú aj menné zoznamy padlých vojakov s miestom ich pochovania v SR,” dodala.