Vandali vyčíňali na židovskom cintoríne

Zhruba dvadsať zničených hrobov a náhrobných kameňov je výsledkom vyčíňania vandalov, ktorí za posledné dva až tri týždne zdevastovali michalovský židovský cintorín. MICHALOVCE – Neznámi vandali vážne poškodili židovský cintorín v Michalovciach. Vyčíňanie zatiaľ neznámych výtržníkov si odniesli asi dve desiatky vyvrátených náhrobných kameňov, štyri pomníky boli zničené úplne. Primitívny vandalizmus dokumentuje aj jeden otvorený hrob. Členovia Židovskej náboženskej obce v Michalovciach sú šokovaní a pobúrení.
„Takýto čin sa môže zrodiť len v chorých hlavách. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o primitívnych vandalov, pretože nielenže povyvracali veľa náhrobných kameňov, ale otvorili jeden hrob, kde pravdepodobne hľadali cenné predmety,“ uviedol syn predsedu Židovskej náboženskej obce v Michalovciach Peter Haber. Ako dodal, židovská obec v Michalovciach má v súčasnosti asi 20 veľmi starých členov a financie na stráženie či opravu poškodených hrobov jej chýbajú.
„Momentálne neviem odhadnúť škody, ktoré vandali spôsobili, ale určite nebudú nízke. Niektoré náhrobné kamene mali aj 150 rokov,“ dodal P. Haber.
Židovský cintorín, ktorý je situovaný v lokalite Hrádok neďaleko známej kaplnky Sztárayovcov, začali používať v 19. storočí a v súčasnosti sa na ňom nachádza vyše tisíc hrobov. Nájazdom vandalov v posledných rokoch odolával, naposledy tu v roku 1991 poškodili asi 30 hrobov. „Odvtedy sa sem-tam niečo vyskytlo, nikdy v takom rozsahu ako teraz. Cintorín je riadne oplotený a uzamknutý. Nič viac urobiť nemôžeme. Možno by si ho mohli viac všímať policajné hliadky,“ dodáva P. Haber.
Prípadom sa zaoberá michalovská polícia, ktorá začala trestné stíhanie vo veci výtržníctva. Páchateľov sa jej zatiaľ vypátrať nepodarilo.
ŠTEFAN FRIMMER

Zdroj: Denník SME, 13. 5. 2003
http://www.sme.sk/clanok.asp?vyd=20030513&cl=893044

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články