V Zelenči majú unikátny organ s 1079 píšťalami

V kostole Narodenia Panny Márie v Zelenči pri Trnave majú unikátny klasický organ s 1079 píšťalami. Podobný organ naposledy postavili v roku 1912 v Dóme sv. Mikuláša. Organ slávnostne posvätili v nedeľu 28.6.2009 dopoludnia, popoludní ho verejnosti predstavil jeho staviteľ, rakúsky organársky majster Michael Walcker.

„Minulý rok sme dostali z arcibiskupského úradu povolenie na stavbu organu, rakúska firma ho stavala približne rok,“ uviedol správca farnosti v Zelenči Anton Adamkovič. Nápad postaviť píšťalový organ skrsol v jeho hlave už pred niekoľkými rokmi. „Desiatky rokov sa všade inštalujú elektrofonické varhany, to však nie je kostolný hudobný nástroj,“ upozornil Adamkovič. Náklady na stavbu organu dosiahli takmer 180-tisíc eur bez DPH. Z väčšej časti ich hradila cirkev, prispeli však aj obec Zeleneč, Trnavský samosprávny kraj a farníci. Ako prvý si na organe v nedeľu o 16:00 zahral koncertný organista Stanislav Šurin, na trúbke ho sprevádzal Marek Bielik a spevom Jana Pastorková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dóm svätého Martina dostal nový organ za vyše milión eur

Dóm svätého Martina v hlavnom meste dostal nový organ. Dňa 17. júna 2010 ho predstavil jeho autor Gerald Woehl, ktorý organy vyrába už vyše 40 rokov a sám vytvoril najdôležitejšie časti bratislavského nástroja. Koordinátor projektu Stanislav Šurin, ktorý si už hru na organe vyskúšal, si ho nevie vynachváliť. Jeho zvuk je vraj “úžasný” a “fantastický” a je to podľa neho “najlepší organ na Slovensku”. Podotkol, že na inom sa mu už bude hrať ťažko.

Zreštaurovaný barokový organ sa opäť rozozvučí

POPRAD 18. januára 2001 (SITA) – Necelé štyri mesiace trvalo reštaurovanie barokového organu v kostole sv. Juraja v mestskej časti Popradu Spišskej Sobote. V nedeľu o 16:00 sa v kostole uskutoční slávnostný koncert, na ktorom predstavia celú šírku a rozsah zreštaurovaného organu, uviedol pre agentúru SITA správca rímsko-katolíckej farnosti v Spišskej Sobote Michal Lipták.