V zaniknutej osade Šoldov pri obci Štrba budujú časť pôvodného kostola

Obrázok k článku

Po pátraní a vykopávkach na mieste zaniknutej stredovekej dediny Šoldov pri obci Štrba v Popradskom okrese začali archeológovia s miestnymi pracovníkmi pracovať aj na obnove zaniknutého kostola. „Pokračujeme v prácach v Šoldove už tretí rok spolu s archeologickým ústavom, cieľom je priblížiť históriu zaniknutej osady Šoldov ešte viac, ako sme ju doteraz poznali. Začíname s postupným budovaním objektov. Pustili sme sa do kostolíka, vybudujeme však len jeho časť, aby sme si pripomenuli, ako vyzeral,“ povedal pre agentúru SITA starosta Štrby Michal Sýkora. Následne by chceli v lokalite vybudovať aj jedno z obydlí, ktorého základy archeológovia v minulosti objavili.

 

„Pre Štrbu znamená Šoldov niečo veľmi významné, niečo, čo sa vyslovuje s veľkou úctou. V lokalite sa nachádzala osada i kostolík,“ uviedol Sýkora. Pred viac ako šesťdesiatimi rokmi uskutočnil v tejto lokalite archeologický výskum profesor Alfréd Piffl, počas ktorého sa našli viaceré vykopávky. Odvtedy sa tu žiadne výskumné práce nekonali, opäť sa do nich archeológovia pustili v máji 2013. „Z toho, čo sa tam doteraz našlo, plánujeme pripraviť trvalú výstavu. Expozícia by bola umiestnená v obradnej sieni v budove nášho obecného úradu, prístupná počas pracovných dní. Chceme to sprístupniť preto, aby ľudia nevnímali len to, že sa stále hrabeme v zemi, ale aby videli, aké nálezy toto všetko prinieslo,“ prezradil starosta Štrby.

 

Projekt podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky sumou 10-tisíc eur. Na prácach v lokalite sa podieľajú aj nezamestnaní v rámci projektu obnovy kultúrneho dedičstva, v tomto smere s potrebným počtom pracovníkov obci pomohlo Ústredie práci, sociálnych vecí a rodiny. Na území pod Tatrami sa bude tento rok pracovať do októbra, no pokračovať v prácach a výskume by chcela Štrba aj v ďalších rokoch. „Ak človek robí niečo z lásky, ale aj zo srdca, nielenže ho to poteší, ale prináša to aj pozitívne výsledky. Chceme v ľuďoch udržať úctu k tejto lokalite, priblížiť im ju ešte viac a dostať k nim aj viac písomných materiálov,“ povedal Sýkora. Podľa jeho slov by lokalita mohla byť zaujímavá aj z hľadiska turizmu. „Je to prekrásne miesto, ktoré ponúka aj krásny výhľad na Tatry. Nachádza sa v blízkosti čerpacích staníc pri diaľnici D1, ľudia by ho v budúcnosti mohli navštevovať. Máme to tam aj pekne označené, ľudia to vedia nájsť,“ dodal. V budúcnosti sa preto plánuje sprístupnenie tejto lokality z odpočívadla pri diaľnici. Zaniknutú osadu by mala v budúcnosti pripomínať aj pamätná minca, takzvaný šoldovský peniaz.

 

Cieľom obnovenia a ukončenia archeologického výskumu v Šoldove je dokázať, že v podtatranskej oblasti žili ľudia už dávno pred príchodom nemeckých kolonistov v 13. storočí. „Stále musíme pokračovať v tom, aby sme pátrali po čo najstarších predmetoch,“ povedal Sýkora. Doterajšie vykopávky však ešte nepotvrdili, že by bol Šoldov starší ako Štrba, ktorá vznikla v roku 1280. Dedina je navyše opradená i rôznymi povesťami. „Tradovalo sa, že zo Šoldova vzišli okolité obce. Žili tam výbojní ľudia, ktorí sa zúčastňovali na vojnách, neskôr sa zrejme museli rozutekať do okolitých obcí, ako je napríklad Hybe, Važec, Východná, Šuňava či Štrba. Tiež sa hovorilo, že tam žili vysoký chlapi, ktorí mali aj okolo dvoch metrov,“ povedal Sýkora. Na danom území sa aj skutočne podarilo nájsť kostry ľudí, ktorých výška presahovala 200 centimetrov. Tie sú spolu s ďalšími historickými artefaktmi uložené v Podtatranskom múzeu v Poprade.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články