V zálive Boka Kotorská objavili vrak rímskej lode

Vrak lode pochádzajúcej podľa všetkého z obdobia Rímskej ríše objavili na dne zálivu Boka Kotorská v Čiernej Hore. Ako vo vyhlásení uviedol tamojší Inštitút na ochranu kultúrneho dedičstva, podľa všetkého “sme našli loď, ktorá sa používala na prepravu tovarov.” Úrady miesto nálezu zatiaľ nezverejnili až do zabezpečenia jeho ochrany.

 Vrak našla posádka americkej výskumnej lode Hercules, ktorá od mája pomáhala čiernohorským archeológom zakresliť a odkryť podmorský nález. Rimania boli v oblasti, ktorú dnes predstavuje Čierna Hora, od roku 9 nášho letopočtu až do 5. až 6. storočia n.l., keď do oblasti prišli.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na mieste newyorských Dvojičiek objavili vrak lode

Robotníci vykonávajúci výkopové práce na mieste teroristického útoku na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku objavili v utorok takmer desať metrov dlhý vrak lode, ktorý tu zakopali pravdepodobne v 18. storočí. Loď bola pravdepodobne súčasťou materiálu, pomocou ktorého v 18. storočí rozširovali južnú časť ostrova Manhattan. Tvrdia to archeológovia Molly McDonald a A. Michael Pappalardo, ktorí riadili výkopové práce.

Objavili vrak lode, ktorú jej posádka opustila v roku 1853

Kanadským archeológom z vládnej organizácie Parks Canada sa podarilo objaviť vrak lode HMS Investigator, ktorú pred viac ako 150 rokmi opustila jej posádka po neúspešnom pokuse o preplávanie severozápadnej námornej cesty cez Severný ľadový oceán. Vrak našli potopený v hĺbke jedenásť metrov vo vodách Mercy Bay na severnom pobreží Banksovho ostrova.