V univerzitnom kostole sa stretne baroková výzdoba s moderným umením

Obrázok k článku

V utorok 22. marca 2011 si priamo v Olivom ateliéri na Velehrade na Morave trnavský arcibiskup Róbert Bezák spoločne s akademickým sochárom Otmarom Olivom prezreli prebiehajúce práce na obnove interiéru trnavskej katedrály. Projekt obnovy Katedrály teda pokračuje aj v týchto mesiacoch. Akademického sochára Otmara Olivu požiadal o spoluprácu trnavský arcibiskup Róbert Bezák v minulom roku. Oliva by mal pre Katedrálu sv. Jána Krstiteľa v Trnave vytvoriť nový obetný stôl, kríž, krstiteľnicu a ďalšie plastiky. V tomto kostole sa tak netradične stretne baroková výzdoba s moderným umením. „Cirkev predsa nechce byť baroková, ale chce byť aj súčasná, tak by som rád prispel k tomu, aby kus nového, moderného umenia zostalo aj pre budúce generácie,“ povedal pri tejto príležitosti arcibiskup Bezák.
„Katedrála patrí arcibiskupovi a má v sebe dávnu históriu univerzitného kostola a duchovného centra. V súčasnosti ju chceme poňať viac ako moderný priestor, ktorý v sebe zároveň nesie aj to tradičné. Aj naďalej bude jednou z našich priorít predstavovať verejnosti modernú a aj sakrálnu kultúru. Duchovný rozmer katedrály chceme prenášať do toho ľudského,“ približuje svoje zámery trnavský arcibiskup.
Sochár Oliva dokončil prvú časť modelov z vosku: model kríža, ambonu, spodnú časť krstiteľnice a model hviezd, ktoré budú vložené do dlažby okolo oltára. Na tieto modely sa bude nanášať odlievacia forma, ktorá je tvorená zo sadry a antuky. Prvé plastiky budú odliate už v máji tohto roka. Oliva používa starodávnu metódu strateného vosku. Vosk sa pri odlievaní roztaví a na jeho miesto prichádza bronz. Otmar Oliva príde na návštevu do Trnavy pri príležitosti Noci kostolov. Zapojí sa do kultúrneho programu v Katedrále. Okrem toho bude prezentovať fotografie svojej súčasnej práce pre trnavskú Katedrálu. Projekt obnovy by mal byť ukončený v roku 2013.

Akademický sochár Otmar Oliva (*19.2.1952) žije s manželkou Oľgou a 6 deťmi na Velehrade v ČR. Do európskeho povedomia vstúpilo jeho sochárske riešenie výzdoby Kaplnky Redemptoris Mater pápeža Jána Pavla II. vo Vatikáne a výbava interiéru Kostola Márie, Matky Cirkvi v slovinskom Maribore.

Poznámka redakcie: Olivova premena katedrály http://www2.abu.sk/?show=88

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výročie posvätenia katedrály sv. Emeráma

Veriaci v Nitrianskom biskupstve si v piatok 20. novembra pripomenuli sviatok Výročia posvätenia svojho katedrálneho chrámu. Zasvätený je svätému mučeníkovi Emerámovi a jeho história je spojená s prvým kresťanským chrámom v stredovýchodnej Európe, ktorý dal v roku 829 postaviť v Nitre knieža Pribina. Nitrianska katedrála je sídlom biskupstva, ktoré preukázateľne jestvovalo už v roku 880, teda ešte za života svätého Metoda. Katedrála – bazilika na Hrade v Nitre je zložená z troch kostolov.