V Turčianskych kúpeľoch objavili legendu starú 600 rokov

Socha kráľa Žigmunda Luxemburského v Komárne, foto: Kamil Nováčik

Podľa dobových záznamov využil kráľ Žigmund Luxemburský v roku 1423 blahodarné účinky liečivej turčianskej minerálnej vody. V prírodnom bazéne priamo na prameni liečivej minerálky sa kúpal so zlatou korunou na hlave. Legenda hovorí, že práve spojeniu zlata a turčianskej minerálky vďačí za to, že sa vyliečil z lámky (dny) a tiež za svoju dlhovekosť – Žigmund sa dožil dvojnásobného veku ako jeho súčasníci. Odvtedy sa traduje, že zlato v spojení s turčianskou liečivou vodou vracia mužom zdravie, silu a dáva im moc. Ženy sú vraj po kúpeli v turčianskej minerálke krásne a ostávajú večne mladé – tak ako hradná pani Mária Sečianska, ktorej muži nedokázali odolať a pre jej nesmiernu krásu ju volali Muránska Venuša. V Turčianskych kúpeľoch sa kúpavala pravidelne.

„Rozhodli sme sa, že na túto oprášenú legendu nadviažeme a v našich kúpeľných procedúrach budeme využívať pravé zlato. Liečivé účinky zlata sú známe od nepamäti, aj v modernej medicíne majú veľmi široké využitie. Zlato zabezpečuje celkovú regeneráciu a harmonizáciu celého organizmu – na úrovni tela, mysle aj vedomia. Zistili sme, že tento priaznivý efekt zlata turčianska minerálka ešte znásobuje, pretože telo ideálne pripravuje na prienik liečivých zložiek zlata,“ vysvetľuje Zuzana Ďurinová, riaditeľka kúpeľov. Na základe týchto faktov vytvorili v Turčianskych „zlatých“ kúpeľoch dve špeciálne kúry – Zlatá kúra Luxemburg pre pánov má antistresové účinky, Venušina Zlatá kúra pre dámy omladzuje a skrášľuje. Kúry trvajú necelé štyri hodiny a ich priaznivý efekt na zdravie pretrváva až niekoľko týždňov.

Len vytvorením exkluzívnych procedúr s využitím pravého zlata pri pretváraní Turčianskych kúpeľov v duchu objavenej legendy nekončí. Kúpele čaká aj rekonštrukcia – najstarší objekt kúpeľov, neskoroklasicistický kúpeľný dom z roku 1885, bude už budúci rok komplexne vynovený zvnútra aj zvonku. „Takmer 130-ročná krásna dobová balneoprevádzka ostane zachovaná, obnovovať budeme najmä s cieľom maximálne vyhovieť moderným prevádzkovým a hygienickým štandardom poskytovania kúpeľnej starostlivosti,“ priblížila zámer Ďurinová. V duchu nájdenej legendy interiéry a exteriéry doplnia o zlaté komponenty – vane, držadlá, obklady, to všetko bude zo zlata. „Vďaka tomu sa budú môcť naši návštevníci kúpať v liečivej turčianskej minerálke a zlate zároveň – presne ako pred stáročiami kráľ Žigmund Luxemburský či Muránska Venuša. A to dokonca presne na rovnakom mieste ako oni – budova Zlatého kúpeľa totiž leží priamo na prameni turčianskej minerálky, kde tvorí prírodný bazén. Práve takáto termálna voda, ktorá vyviera priamo zo zeme a nepotrebuje dlhé prívody k bazénom rúrami, má najintenzívnejšiu liečivú silu,“ doplnila Ďurinová.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Náhoda pomohla objaviť najväčší anglosaský poklad

Na poli vo Veľkej Británii sa náhodou podarilo objaviť najväčší anglosaský poklad, ktorý tvorí viac než 1 500 kusov zlata a striebra zo 7. storočia. Táto pôsobivá kolekcia, ktorú našli s pomocou detektoru kovov na lúke súkromného pozemku v staffordshireskom grófstve, obsahuje predovšetkým zbrane, ako sú napríklad meče s rukoväťou zo zlata či vykladané vzácnymi kameňmi.

Zlatá priadka v zlatom meste

BANSKÁ ŠTIAVNICA (SV) – pri príležitosti 120. výročia úmrtia významného slovenského pedagóga, spisovateľa, publicistu, zberateľa a vydavateľa ľudových rozprávok, národovca PAVLA DOBŠINSKÉHO (16.3. 1828 – 22.10. 1885)…

Dejiny zlata

PETER L. BERNSTEIN
Zlato ovlivńovalo osudy Iidi a národu, obchod a vývoj penéžniho systému ad biblických dob, bylo symbolem moci, vzbuzovalo vášně.

SBM – Zlato a zlatokopi

(do 15. septembra)
V piatok 28. mája sa v priestoroch Informačného centra Geopark konala vernisáž výstavy Zlato a zlatokopi. Zaujímavá výstava, ktorú pripravili Slovenské banské múzeum a Slovenská asociácia zlatokopov prezentuje množstvo zaujímavých fotografií z rôznych zlatokopeckých podujatí.