V Trnave odkryli stredovekú cestu aj s vyjazdenými koľajami

Obrázok k článku

Kamennú cestu z konca stredoveku aj s vyjazdenými koľajami od konských povozov odkryli archeológovia počas prieskumu na Hlavnej ulici v Trnave asi osemdesiat centimetrov pod povrchom terénu. Podľa Erika Hrnčiarika z Trnavskej univerzity ide o hlavnú cestu, ktorou každú sobotu prichádzali ľudia z okolia predávať svoj tovar na trnavské trhy. Objavili ju pri odkrývaní pozostatkov Dolnej brány, pri ktorej prichádzajúci platili mýtne alebo trhovné, teda akúsi daň za možnosť predávať.+

 

“Objavenie cesty je unikátnym nálezom v tomto priestore, pretože v Trnave takúto pekne zachovanú cestu z konca stredoveku a začiatku novoveku ešte nemáme,“ povedal Hrnčiarik. Ako dodal, na jej povrchu sa našli aj konské podkovy. Úlohou archeológov je pred budovou Okresného súdu v Trnave odkryť pozostatky Dolnej brány, barbakanu a mohutného predbránia, ktoré majú byť v budúcnosti prezentované nad úrovňou terénu. Okoloidúcich majú upozorniť na minulosť Trnavy a na jej hradobný systém. Zviditeľnený bude s najväčšou pravdepodobnosťou aj kúsok objavenej cesty. Dolná brána aj s barbakanom je zakreslená na vedute z obdobia okolo roku 1800, krátko nato však boli zbúrané.

 

Archeologický prieskum v tejto lokalite robí na objednávku radnice Katedra klasickej archeológie Trnavskej univerzity pod vedením Erika Hrnčiarika. Pomocné práce vykonávajú odsúdení z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou. Keďže kopú na frekventovanom mieste pred vstupom na pešiu zónu, činnosť archeológov púta pozornosť ľudí. “V novembri počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku pripravíme pre verejnosť Deň otvorených dverí, počas ktorého by som záujemcov sprevádzal po lokalite a informoval ich o archeologických nálezoch,“ prisľúbil Hrnčiarik.

 

Odkrytie pozostatkov Dolnej brány a systému predbránia si vyžiadalo zmenu dopravnej situácie pred budovou Okresného súdu v Trnave. Vzhľadom na plánovanú prezentáciu nálezov v budúcnosti priamo na mieste, bude táto zmena trvalá.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články