V Taliansku spoznajú unikátne sídlo Keltov z Bratislavy

Obrázok k článku

Jedinečné keltské oppidum, ktoré dominovalo územiu dnešnej Bratislavy v 1. storočí pred naším letopočtom spoznajú aj v Taliansku. Pri príležitosti predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie 7. júla slávnostne otvoria unikátnu archeologickú výstavu Kelti z Bratislavy v najstaršom družobnom meste Bratislavy, v Perugii. Agentúru SITA o tom informovala Iveta Kešeľáková z oddelenia komunikácie a marketingu kancelárie primátora hl. mesta SR Bratislava. Talianska strana v spolupráci so slovenskými organizátormi požičala na výstavu unikátne skvosty zo zlata z prelomu 4. až 3. storočia pred naším letopočtom.

 

Keltské oppidum, staroveké mestské osídlenie sa na území dnešného hlavného mesta Slovenska utváralo pred viac ako dvoma tisíckami rokov. Svojím rozsahom bolo podobné súčasnej bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. “Na kopci, kde sa týči hrad, boli honosné sídla keltskej aristokracie so všetkými módnymi prvkami tých čias, s antickými stavbami s nástennými maľbami a kvalitnými maltovými dlážkami. Ich stavbu si objednali priamo z antického Ríma,” pripomína tlačová správa k výstave. Na výstave sa vôbec po prvýkrát v zahraničí prezentuje kompletný poklad zlatých a strieborných keltských mincí – zlatých keltských mušľovitých statérov a strieborných drachiem a tetradrachiem z Bratislavského hradu s menami keltských kniežat. Mince sa okrem Bratislavského hradu našli aj na Žilinskej ulici, na Námestí slobody či na Námestí SNP v bratislavskom Starom Meste. Vystavené budú i ďalšie vzácne nálezy – bronzový tepaný zvonec, analógiu ktorého poznáme zo zaniknutých Pompeí a Herkulanea, jantár z Pobaltia, sklo z Blízkeho východu, farebný modrý pigment dovážaný až z Egypta, rímske amfory na víno a ďalšie unikátne keltské nálezy – keramika a bronzové drobné predmety, spony, náramky a železné náradie. Medzi vzácnymi nálezmi je i bronzová pečatná schránka, doklad diplomatických kontaktov z čias Caesara.

 

Výstavu v Národnom archeologickom múzeu Umbrie v Perugii slávnostne otvoria vo štvrtok 7. júla. Vernisáž, ktorá sa uskutoční v predvečer začiatku miestneho Umbria jazz festivalu, spestrí vystúpenie slovenského jazzového dua Lucia Lužinská a Boris Cellár. Výstava potrvá do 31. októbra. 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Bratislavskom hrade našli zlatý poklad z rímskych čias

Bratislavský hradný areál odkryl pamiatky, ktorými sa hlavné mesto Slovenska zapisuje medzi významné náleziská pamiatok z rímskeho obdobia. Podľa odborníkov tak možno už hovoriť o antickej Bratislave, ktorá mala keltské opidum, sídlo moci, na európskej úrovni. K najvýznamnejším objavom pri archeologických vykopávkach na mieste historickej jazdiarne na Severnej terase patrí nález zlatých mincí a muriva rímskych stavieb s dlážkami.