V Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici odhalili lesk viedenského dvora

Obrázok k článku

Návštevníci Thurzovho domu Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici sa v stredu 22. februára o 17:00 pozreli zblízka na to, ako vznikala publikácia “V službách cisára Františka Jozefa /Z pamäti lokaja a dvornej dámy/”. Dozvedeli sa tiež, koľko času strávili autori štúdiom dobových listín a ako sa im podarilo zložiť skladačku života jedného z hlavných hrdinov príbehu – Antona Szmolena.

 

Počas podujatia z cyklu “Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou” sa návštevníci múzea ocitli vo víre historických udalostí na dvore jedného z najstarších a najväčších panovníckych rodov v Európe. Prostredníctvom publikácie jej autori Roman Holec a Marián Bovan odkryli lesk viedenského dvora a zároveň odhalili skutočné pomery za jeho oponou. Priblížili aj život služobníctva v hlavnom meste a v aristokratických domácnostiach na prelome storočí.

 

V diele autori prinášajú jedinečné fakty z výskumu pôvodných domácich i zahraničných prameňov, medzi iným aj neznámy príbeh slovenského lokaja Antona Szmolena na cisárskom dvore vo Viedni. Rodák z Banskej Bystrice, ktorý sa ako jeden z mála dostal do bezprostrednej blízkosti cisára Františka Jozefa a jeho rodiny, verne mu slúžil a zostal lojálny jeho pamiatke až do svojej smrti. Svoje spomienky zhmotnil do pamätí, ktoré poslúžili ako jeden z hlavných zdrojov pri písaní tejto knihy. O  úspechu monografie môžeme hovoriť už aj preto, že prakticky ihneď zmizla z knižných pultov a v súčasnosti je beznádejne vypredaná.

 

„Spojitosť so Stredoslovenským múzeom nachádzame nielen v tom, že jeden z autorov  – Marián Bovan – v ňom veľkú časť svojho profesionálneho života pôsobil, ale i v skutočnosti, že spomínané pamäti sú súčasťou bohatého a  rozmanitého fondu nášho múzea,“ zdôraznil riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký a zároveň dodal, že depozit múzea ešte stále neodhalil všetky svoje klenoty a ich tajomstvá.

 

Stretnutia s minulosťou sa v múzeu uskutočnia aj v ďalších mesiacoch: 29. marca 2017 s Tunde Lengyelovou na tému Ženy v stredovekej a ranonovovekej spoločnosti, 26. apríla 2017 s Katarínou Nádaskou na tému Kultové zvieratá v tradičnej ľudovej kultúre a 31. mája 2017 s Pavlom Dvořákom na tému Smrť sultána Sulejmana.

 

Zdroj: http://www.ssmuzeum.sk

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články