V Stredoslovenskej galérii sprístupnili dve výstavy

Dve výstavy sprístupnili dnes v banskobystrickej Stredoslovenskej galérii. Prvou je výstavný projekt Bodyandoil komponovaný ako spoločná prezentácia siedmich autoriek, predstaviteliek mladej generácie súčasnej slovenskej výtvarnej scény. Vznikol spontánne, z ich iniciatívy, z ich vzájomnej blízkosti. “Umelkyne Alena Adamíková (1972), Galina Lišháková (1973), Mária Čorejová (1975), Michaela Rázusová Nociarová (1976), Klaudia Kosziba (1971), Mária Matrková (1983) a Jana Farmanová (1970) ponúkajú návštevníkom výstavy tradičnú maľbu, prostredníctvom ktorej vedú dialóg s umením a svetom. Vo svojej tvorbe však nevyužívajú vizuálny kód reklamného či virtuálneho sveta. Ich snaha o autenticitu spočíva v permanentnej prítomnosti figúry, v inklinácii k zaznamenávaniu osobných zážitkov a situácií, v hľadaní nových možností stvárnenia portrétu, autoportrétu,” konštatovala kurátorka výstavy Zuzana Majlingová.

Mladý umelec Radko Mačuha (1974), absolvent sochárstva na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, prezentuje svoju tvorbu na výstave Multiwinnetou & Old Secondhand. Autor aplikuje aktuálne postupy výtvarného umenia v objektoch a inštaláciách. Zaoberá sa fenoménom konzumu, marketingovými a reklamnými stratégiami nadnárodných reťazcov. Nábytkové a dekoratívne komodity nakúpené v obchodnom dome, ale aj v bazároch tvarovo interpretuje, zasahuje do ich produktov a neguje ich pôvodný účel vychádzajúc z punkového princípu Do it yourself.

Obe výstavy budú sprístupnené do 27. januára budúceho roka.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Simulakrum Republic

Považská galéria umenia v Žiline Vás pozýva na vernisáž výstavy mladého sochára Radka Mačuhu s tajomne znejúcim názvom Simulakrum Republic. Autor sa snaží reflektovať aktuálne stratégie výtvarného umenia, ktoré aplikuje v objektoch a inštaláciách.

Východoslovenská galéria 1952- 2002

Východoslovenská galéria v Košiciach si pripomína 50. výročie od začiatku svojej zberateľskej a výstavnej činnosti. Bola založená ako druhá slovenská galerijná inštitúcia (po SNG v Bratislave) a dnes sa zaraďuje medzi najväčšie a najstaršie slovenské zberateľské inštitúcie podobného druhu.

GMB: Ladislav Čárný – Visual in Process (V.I.P.)

Dňa 16. septembra 2004 sa v Galérii aktualít Galérie mesta Bratislavy v Pálffyho paláci sprístupní výstavný projekt pod názvom Visual in Process slovenského umelca strednej generácie Laca Čarného (narodený 1949, 1968-74 – štúdiá VŠVU Bratislava, v súčasnosti pedagóg VŠVU v Bratislave).

Trip na tri II.

Výstava je súčasťou výskumného projektu, reflektujúceho aktuálne podoby výtvarného umenia najmladšej generácie slovenských autorov. Hlavným zámerom je uviesť študentov finálnych ročníkov VŠVU do kontextu súčasnej výtvarnej scény, s prihliadnutím na ich tvorivý a originálny program.