V Štátnej vedeckej knižnici priblížia tradičné bábkarstvo

Obrázok k článku od zora.

Tradičné bábkarstvo na Slovensku priblíži Štátna vedecká knižnica (ŠVK) a jej Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici v rámci témy Zdieľané dedičstvo, ktorá je motívom 25. ročníka Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). Program, v rámci ktorého sa uskutoční prednáška o bábkarstve, komentovaná prehliadka stálej i aktuálnej výstavy a stretnutie s jej autorkou, začne v dopoludňajších hodinách v stredu 19. septembra. Informácie agentúre SITA poskytol Ivan Ciglan z odboru riaditeľky ŠVK.

 

Bábkarstvo prostredníctvom prednášky o 10:15 predstaví generálny riaditeľ Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) Juraj Hamar, ktorý pôsobí na Katedre estetiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a podieľal sa aj na zápise tohto prvku do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska v roku 2013. Tradičné slovenské bábkarstvo je silno späté s bábkarstvom na Morave a v Čechách a v roku 2016 bolo Bábkarstvo na Slovensku a v Česku zapísané aj na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

 

Priestormi Župného domu, súčasného sídla knižnice i múzea, prevedie návštevníkov o 11:45 a 14:15 župan Ján Erdődi a spisovateľka Terézia Vansová. Prehliadka bude doplnená o prezentáciu dobových pohľadníc s vyobrazením Banskej Bystrice z fondu ŠVK. Komentovaná prehliadka výstavy Výtvarné návrhy Jany Pogorielovej-Dušovej v zbierkach múzea a stálej expozície Bábkarský salón sa uskutoční o 13:15. Pozvanie prijala aj samotná výtvarníčka a scénografka Jana Pogorielová-Dušová. Rozhovorom o jej práci bude návštevníkov a návštevníčky sprevádzať historik a divadelný kritik Vladimír Predmerský. Zároveň budú mať malí aj veľkí v čase od 12:00 do 16:00 možnosť vyskúšať si hranie bábkového divadla s tradičnými marionetami. Inšpirovať sa môžu aj sledovaním ukážok z Tradičného bábkového divadla Antona Anderleho, ktoré budú premietané v expozícii múzea.

 

Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici vzniklo v roku 1969. V roku 2001 bolo zlúčené so Štátnou vedeckou knižnicou a v súčasnosti je začlenené ako jej špecializovaný organizačný útvar. Zameriava sa na dokumentáciu literárnej a hudobnej kultúry banskobystrického regiónu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vzniká zoznam nášho nehmotného dedičstva

Zvýšiť vedomosti verejnosti o našom nehmotnom kultúrnom dedičstve ale aj prispieť k propagácii jeho nositeľov je časť z cieľov pripravovaného Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Návrhy na zápis do zoznamu prijíma Ministerstvo kultúry SR do 20. júna 2010. Zoznam má okrem iného aj zaznamenať, ohodnotiť a sprístupniť významné prvky súvisiace s nehmotným kultúrnym dedičstvom Slovenska. Patria medzi ne napríklad ústne tradície, interpretačné umenie, spoločenské praktiky, či tradičné remeslá. V neposlednom rade má byť jednou z úloh zoznamu i podpora nositeľov tradícií v ich snahách o zachovanie nehmotného kultúrneho dedičstva.