V spoločnom dejepise budú “starí Slováci”

V dejepise, ktorý píšu slovenskí a maďarskí historici, sa bude používať termín starí Slováci. “Iste tam bude,” povedal dnes pre SITA vicepremiér Dušan Čaplovič s tým, že maďarská strana zas bude písať o starých Maďaroch. Termín starí Slováci sa bežne používa, len na Slovensku je s tým problém, dodal podpredseda vlády.

Podľa šéfa slovenskej časti Slovensko-maďarskej komisie historikov a riaditeľa Spoločenskovedného ústavu SAV v Košiciach Štefana Šutaja publikácia bude mať spoločný úvod a 15 kapitol bude obsahovať slovenský a maďarský pohľad na historické udalosti. “Každá kapitola by mala mať spoločný záver slovenského a maďarského autora kapitoly,” uviedol pre SITA Šutaj. Neprekáža mu, ak v knižke budú dva rozdielne pohľady. “Ani v živote sa nezhodneme na malicherných veciach,” dodal Šutaj.

Za slovenskú stranu tri kapitoly píšu historici, ktorí obhajujú termín “starí Slováci”. Historici Alexander Ruttkay, Ján Lukačka a Ivan Mrva minulý rok podpísali vyhlásenie, ktoré obraňuje vyjadrenie premiéra Roberta Fica o “starých Slovákoch”. Historik Dušan Kováč označuje tento pojem za nezmysel a prekrúcanie dejín. Ruttkay píše do učebnice kapitolu Príchod Slovanov, Veľká Morava a príchod Maďarov do Karpatskej kotliny. Lukačka má na starosti kapitolu Vznik uhorského štátu a Mrva kapitolu Reštaurácia uhorského štátu a vnútorné kolonizačné vlny. Mrva ako nominant Smeru v apríli neúspešne kandidoval za člena Správnej rady Ústavu pamäti národa. V parlamente dvakrát nedostal dostatok hlasov. Denník Sme o ňom 23. apríla napísal, že je popieračom holokaustu. „Bol vôbec na Slovensku holokaust, čo po grécky znamená žiarová obeť? Vyvážanie časti Židov na osídľovanie do iného štátu nemožno považovať za holokaust,” napísal podľa Sme Mrva v roku 2005 v Historickom zborníku.

Na spoločnej knihe pre maďarské a slovenské školy sa začalo pracovať začiatkom minulého roka. V utorok o nej rokovali aj šéfovia diplomacií Slovenska a Maďarska Miroslav Lajčák a Péter Balázs. „Ešte tento rok by sme mohli vydať spoločnú učebnicu dejepisu, ktorú budeme v oboch krajinách navrhovať ako pomocnú učebnicu pre stredné školy,“ tvrdil v utorok na tlačovej besede Balázs. Šutaj pre SITA dnes povedal, že zatiaľ majú hotové pracovné verzie textov, knižku chcú dať do tlače na budúci rok.

Podľa Šutaja historici sa stretnú 11. a 12. júna v Rožňave, kde by si mali vymeniť názory na konečné verzie textov. Čaplovič uviedol, že na stretnutí by mali Slováci oponovať maďarskú časť publikácie a Maďari zas slovenskú. Do Rožňavy podľa Čaploviča príde aj maďarský minister Péter Kiss. Čaplovičov úrad už dal na knihu pol milióna korún, ďalších okolo 16 600 eur uvoľní, keď budú odovzdané rukopisy. V akom náklade spoločná publikácia vyjde, Šutaj ešte

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Matica slovenská by mala získať vybraný majetok štátu

8. februára 2005 (SITA) – Na Maticu slovenskú by mal prejsť od 1. júna vybraný majetok štátu. Takýto návrh zákona pripravil poslanec NR SR František Mikloško, dnes sa ním bude zaoberať Legislatívna rada vlády. Na Maticu by mala prejsť podľa návrhu historická II. budova Matice slovenskej na Mudroňovej ulici v Martine, kde sa nachádza prevažná časť správy Matice slovenskej. Matica by tiež mala získať tzv. Beňuškov dom v Martine, administratívnu budovu v Priekope a kaštieľ v Necpaloch.

Konferencia: Historici o vzťahoch Slovenska a Poľska v rokoch 1937-47

Slovensko-poľské vzťahy v rokoch 1937 až 1947 budú témou stretnutia historikov v sobotu 3. októbra 2009 na Spiši. Ako ďalej agentúru SITA informoval riaditeľ Štátneho archívu v Levoči Ministerstva vnútra SR František Žifčák, medzinárodná vedecká konferencia, ktorá sa v sobotu uskutoční v Spišskej Belej, sa bude venovať aj analýze dejín Spiša, Oravy a Kysúc, teda regiónov, ktoré mimoriadne citlivo prežívali práve desaťročie 1937 – 1947.

Ústav pamäti národa nemá ani po ôsmych rokoch vlastnú budovu

Štát za osem rokov nezabezpečil pre Ústav pamäti národa (ÚPN) priestory, kde by mohol bez problémov vykonávať svoju činnosť. “Hlavným problémom je pretrvávajúce priestorové provizórium, v ktorom ÚPN naďalej pôsobí,” povedal na tlačovej besede 20. decembra 2010 predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ivan Petranský. Verí, že na budúci rok bude na ÚPN prevedená budova, ktorá umožní zlúčiť všetky zložky ústavu pod jednu strechu. Uľahčí to podľa neho nielen prácu zamestnancov ústavu, ale i komunikáciu a vybavovanie žiadostí podaných verejnosťou.

Odpovede

  1. V spoločnom dejepise budú "starí Slováci"

    … budujeme spätne mýty o „starých Slovákoch“, čo je niečo podobné ako keby dnešní Taliani začali obyvateľov Rímskej ríše nazývať „starými Talianmi“. Naši susedia na Morave, ktorí sa tiež hlásia k Svätoplukovmu odkazu sa len potmehúdsky usmievajú, keď vidia tieto urputné snahy vymýšľať slovenské dejiny nanovo.

    Pokiaľ však začnete brať slovenské dejiny vážne a zaoberať sa nimi do hĺbky, narazíte na také zaujímavosti, že si len kladiete otázky ako: Prečo mi o tejto osobnosti nikto nepovedal v škole? Prečo sa o túto pamiatku dokáže postarať partia nadšencov, kým národno-sociálny štát by ju nechal rozpadnúť sa? Prečo predseda SNS nikdy nespomína túto udalosť? Prečo sme túto svetovú vec nedokázali spropagovať tak, aby o nej aj vedel celý svet? Miesto toho dávame peniaze na iksté filmové spracovanie Jánošíka a dovolíme politikom, aby burcovali národné vášne na gýčovej soche od normalizátora slovenskej kultúry.

    Keď dnes niekoho vzrušujú tajomstvá a vidina netušených objavov, už nemôže nasadnúť na loď a objavovať iné kontinenty. Na mape Zeme žiadne biele miesta nezostali. No je veľká pravdepodobnosť, že v oblasti archeológie a historickej vedy na Slovensku ešte len najväčšie objavy zaznamenáme. Mnohé postavy i udalosti našich národných dejín ešte len čakajú na komplexné spracovanie, mnohé archeologické poklady iba čakajú v zemi na objavenie. Je možné, že zaujímavé informácie na vedcov striehnu aj v zahraničných archívoch (napr. v Ríme). Vedci sú limitovaní len objemom finančných prostriedkov (či už od verejných alebo súkromných darcov) a záujmom slovenskej verejnosti o históriu vlastnej krajiny.

    Lukáš Krivošík, aktuality.sk
    Čítajte viac: TU

  2. V dejepise, ktorý píšu

    V dejepise, ktorý píšu slovenskí a maďarskí historici, sa bude používať termín starí Slováci. “Iste tam bude,” povedal dnes pre SITA vicepremiér Dušan Čaplovič s tým, že maďarská strana zas bude písať o starých Maďaroch. Termín starí Slováci sa bežne používa, len na Slovensku je s tým problém, dodal podpredseda vlády.

    V egyptskej pyramíde objavili nápis v hlaholike

    V jednej zo sákkarských pyramíd objavili vedci stélu s nápisom v hlaholike.

    Starí Slováci zrejme boli privilegovanými úradníkmi faraónov starej ríše.

    Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/6321662/v-egyptskej-pyramide-objavili-napis-v-hlaholike.html#ixzz1qoOV0uzS

    Už som si myslel, že dnes to nebude hore bez.

     

  3. Ale ba?! 
     
    Vtedy si nemecký

    Ale ba?! 

     

    Vtedy si nemecký archeológ spomenul aj na istého excentrického chlapíka, ktorého stretol v Grécku. Apateonas mu vtedy tvrdil, že istý slovanský národ, ktorý si vo svojom regióne hovorí starí Slováci, mohol existovať už v Egypte, v čase dávnych faraónov.
    „Bolo to pre mňa ako zázrak,“ hovorí o novom stretnutí s nemeckým vedcom Apateonas. „Všetky tie roky, keď sa mi smiali, keď hovorili, že som blázon, za tento nález stáli. Mal som pravdu. Starí Slováci sú ešte o tisícročia starší. A byzantskí vládcovia to vedeli, preto sa v stredoveku rozhodli podporiť tamojšiu regionálnu ríšu a priniesť im späť písmo, na ktoré už zabudli, ale ktoré kedysi dávno používali.“

     

    Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/6321662/v-egyptskej-pyramide-objavili-napis-v-hlaholike.html#ixzz1qsrcmmn9

Comments are closed.