V SNM otvoria ťažiskovú výstavu o Thébach

Slovenské národné múzeum v Bratislave sa pripravuje na otvorenie jedného z najdôležitejších projektov tohto roka. Výstavu o vývoji za obdobie 2,5 tisíca rokov jedného z najdôležitejších mestských a náboženských stredísk otvoria už najbližšom týždni, v piatok 4. apríla o 16:00 vo Výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici 16. Výstava Théby, mesto bohov a faraónov potrvá až do septembra. Pripravili ju Slovenské národné múzeum – Historické múzeum v Bratislave a Národní muzeum – Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur z Prahy. Agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová zo Slovenského národného múzea.

Výstava Théby, mesto bohov a faraónov je jedným z prioritných projektov SNM v roku 2008. Predstaví verejnosti dejiny jedného z najdôležitejších mestských a náboženských stredísk staroveku. Návštevník bude mať možnosť po prvýkrát na Slovensku vidieť najcennejšie egyptské predmety zo zbierok Českej a Slovenskej republiky, ktoré doplnia vybrané exponáty z nemeckých

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.

Odpovede

  1. V SNM otvoria ťažiskovú výstavu o Thébach

    Posledný deň výstavy Théby s ohňom i delikatesami
    Výstavu o Thébach si prišlo do Výstavného pavilónu Podhradie od 5. apríla 2008 pozrieť takmer 30 000 návštevníkov

    21. augusta 2008 (SITA) – Už len do stredy 3. septembra bude vo Výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici v Bratislave výstava Théby. Mesto bohov a faraónov. Slovenské národné múzeum sa s prehliadkou, ktorú od 5. apríla navštívilo rekordných takmer 30 000 návštevníkov, rozlúči veľkolepo. Posledný deň výstavy (3. septembra) od 18:00 bude patriť egyptskému boju, ohňu a delikatesám.

    Záverečný program pripravili organizátori v spolupráci s divadelno-kaskadérskou spoločnosťou Tostabur. Návštevníkom sľubujú ukážku staroegyptských bojových umení, ohňovú show, rozprávanie o živote a zvykoch Egypťanov ako aj ochutnávku egyptských špecialít. V zatemnených priestoroch Výstavného pavilónu Podhradie budú bojovníci v štýlových kostýmoch vzývať egyptských bohov. Návštevník sa zoznámi aj s praktickým životom Egypťanov – ich denným režimom, ku ktorému patril istý spôsob hygieny, líčenia a viazania takzvaného šendejetu.

    Jeden z najväčších projektov výstavnej sezóny v SNM pripravili Pavel Onderka (Národní muzeum, Praha) a Jana Mynářová (Český egyptologický ústav FF UK, Praha). Expozícia je výsledkom spolupráce múzeí zo Slovenska, Česka a Nemecka. Sprevádzalo ju viacero podujatí. Len päť komorných prednášok o jednotlivých obdobiach thébskych dejín navštívilo okolo 500 ľudí.

    Výstava Théby. Mesto bohov a faraónov mapuje 4 000 rokov dynastického obdobia Egypta, teda obdobia faraónskej kultúry na brehoch Nílu. Demonštruje to viac ako 200 najvzácnejších zbierkových predmetov z ôsmich múzeí z Česka, Slovenska a Nemecka. Divácky najpríťažlivejšou je bez pochýb rakva hodnostára Kenamona, ktorý v starovekom Egypte zastával funkciu porovnateľnú s dnešným ministrom financií. Popri Kenamonovi uvidia návštevníci výstavy ešte jednu múmiu, a to egyptskej ženy Hereret. K lákadlám patrí aj reliéfny blok s vyobrazením Nefertiti a originálne predmety z hrobiek slávnych faraónov. Miesto, kde boli pochovaní egyptskí králi, popisuje spolu 17 chronologických panelov. Atmosféru navodzuje prechádzka stiesneným labyrintom, ktorý tvoria hrobky. Časť z nich kopíruje svoje predlohy z Théb, napríklad stĺpová sieň kráľovskej hrobky alebo dom staviteľov týchto hrobiek.

    Ako agentúru SITA informovala Jana Chrappová zo SNM, výstava je prístupná každý deň okrem utorka 2. septembra, od 10:00 do 18:00, s posledným vstupom o 17:30.

Comments are closed.